Placek kokosowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

130 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

286 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

4 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

165 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mikserem ustawionym na maksymalne obroty ubić jajka (ok. 2 min.), dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.

Krok 2

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać dodawać po łyżce do masy jajecznej, ucierając mikserem ustawionym na średnie obroty.

Krok 3

Dodać 125 g wiórków kokosowych, po czym, ucierając ostrożnie, wlać gorącą Kasię.

Krok 4

Formę (średnica 24 cm) dokładnie natłuścić, nałożyć ciasto, wyrównać wierzch.

Krok 5

Piec ok. 55 min w temp. ok. 175 st. C (piekarnik z termoobiegiem ok.150 st.C).

Krok 6

Udekorować polewą i wiórkami kokosowymi.

1

Opinie o przepisie

  • Hana Llll

    Hana Llll, 30.12.2015

    Naprawdę warto polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Raffaello
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek kokosowyPlacek kokosowy

Delikatny biszkoptowy placek kokosowy to idealny dodatek do filiżanki kawy lub herbaty. Jego smak z pewnością przypadnie do gustu nie tylko amatorom kokosowych wypieków. Do przygotowania tego placka będziesz potrzebować jedynie kilku składników: jajek, cukru, kostki do pieczenia oraz dwóch rodzajów mąki – pszennej typu 500 i ziemniaczanej. Za pomocą miksera ubij jajka z cukrem, a także cukrem waniliowym, dzięki któremu ciasto będzie miało bardziej intensywny zapach. Do masy jajecznej dodaj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, a całość zmiksuj do połączenia składników. Na koniec wsyp do ciasta wiórki kokosowe i wlej rozpuszczoną, jeszcze ciepłą kostkę do pieczenia. Przelej masę do natłuszczonej formy, najlepiej okrągłej tortownicy. Upieczony placek przestudź i udekoruj polewą czekoladową – dobrze będzie komponować się zarówno ta z białej, jak i mlecznej czekolady. Wierzch ciasta posyp wiórkami lub płatkami kokosowymi. Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.