Placek po cygańsku z młodymi liśćmi buraczka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek po cygańsku z młodymi liśćmi buraczka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

450 gramów

2 gramy

500 gramów

3 sztuki

0.5 pęczka

2 ziarna

0.5 łyżki

2 listków

850 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w drobną kostkę, cebulę i czosnek posiekaj, botwinkę umyj i osusz na papierowym ręczniku.

Krok 2

Mięso przesmaż na patelni, dodaj cebulę, czosnek i kminek, podsmaż, podlej 300 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i tymianek cały(po ugotowaniu wyjmij gałązki), duś do zmięknięcia mięsa.

Krok 3

Do gotującego się mięsa dodaj Knorr Fix Gulasz i dopraw pieprzem. Gotuj kilka minut. Knorr Fix Chrupiące placki ziemniaczane wymieszaj z 550 ml wody, odstaw na 10 min i usmaż duże placki po 1 na porcję. Przesmaż botwinkę na maśle, dopraw pieprzem. Odsącz na ręczniku.

Krok 4

W połowie każdego placka ułóż sos, złóż go na poł. Placki podawaj obłożone liśćmi buraczków i polane śmietaną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek po cygańsku z młodymi liśćmi buraczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek po cygańsku z młodymi liśćmi buraczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek po cygańsku z młodymi liśćmi buraczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek po cygańsku z młodymi liśćmi buraczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek po cygańsku z młodymi liśćmi buraczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek po cygańsku z młodymi liśćmi buraczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek po cygańsku z młodymi liśćmi buraczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek po cygańsku z młodymi liśćmi buraczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej