Placki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

150 gramów

1 pęczek

1 sztuka

80 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę, pomidorki na pół, a natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2

Podsmaż cebulkę, dodaj pomidorki i zawartość saszetki. Wlej 200 ml wrzącej wody, i gotuj przez 15 min, mieszając co jakiś czas.

Krok 3

Dodaj 60 g mąki, pietruszkę i jajko. Uformuj placki, posyp je mąką, a następnie smaż je z obu stron.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PlackiPlacki

Warzywne placki nie sprowadzają się wyłącznie do ziemniaczanych. Szukacie oryginalnego pomysłu na wegetariańskie danie na ciepło? Wykorzystajcie nasz sprawdzony przepis na połączenie warzyw i kuskusu. W tym przypadku składniki nie posłużą do przyrządzenia sałatki lub gulaszu – podacie je w formie atrakcyjnych i smakowitych placuszków warzywnych. Do dzieła!

Dla kogo?

Przy Waszym stole swoją obecność zapowiedzieli wegetarianie? A może sami postanowiliście spróbować tego rodzaju diety? Placki warzywne pozwolą na dobre zapomnieć o mięsnych kotletach.

Na jaką okazję?

Formujcie niewielkie placki – będą bardzo dobrze wyglądać na talerzach w porze obiadu i w charakterze samodzielnej przekąski. Zabierzecie je do szkoły, pracy lub na piknik. Tak uniwersalnych receptur nigdy dość!

Czy wiesz, że?

W przepisie warto wypróbować pomarańczowe pomidory. Wyróżniają się słodszym smakiem niż odmiana czerwona. 

Dla urozmaicenia:

Placki warzywne dobrze jest podawać w towarzystwie sosów. Świetnie komponują się z dipem ziołowym, paprykowym oraz czosnkowym.