Placki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

150 gramów

1 pęczek

1 sztuka

80 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę, pomidorki na pół, a natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2

Podsmaż cebulkę, dodaj pomidorki i zawartość saszetki. Wlej 200 ml wrzącej wody, i gotuj przez 15 min, mieszając co jakiś czas.

Krok 3

Dodaj 60 g mąki, pietruszkę i jajko. Uformuj placki, posyp je mąką, a następnie smaż je z obu stron.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - PlackiPlacki

Warzywne placki nie sprowadzają się wyłącznie do ziemniaczanych. Szukacie oryginalnego pomysłu na wegetariańskie danie na ciepło? Wykorzystajcie nasz sprawdzony przepis na połączenie warzyw i kuskusu. W tym przypadku składniki nie posłużą do przyrządzenia sałatki lub gulaszu – podacie je w formie atrakcyjnych i smakowitych placuszków warzywnych. Do dzieła!

Dla kogo?

Przy Waszym stole swoją obecność zapowiedzieli wegetarianie? A może sami postanowiliście spróbować tego rodzaju diety? Placki warzywne pozwolą na dobre zapomnieć o mięsnych kotletach.

Na jaką okazję?

Formujcie niewielkie placki – będą bardzo dobrze wyglądać na talerzach w porze obiadu i w charakterze samodzielnej przekąski. Zabierzecie je do szkoły, pracy lub na piknik. Tak uniwersalnych receptur nigdy dość!

Czy wiesz, że?

W przepisie warto wypróbować pomarańczowe pomidory. Wyróżniają się słodszym smakiem niż odmiana czerwona. 

Dla urozmaicenia:

Placki warzywne dobrze jest podawać w towarzystwie sosów. Świetnie komponują się z dipem ziołowym, paprykowym oraz czosnkowym.