
Składniki
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
150 gramów
1 pęczek
1 sztuka
80 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę, pomidorki na pół, a natkę pietruszki posiekaj.
Krok 2
Podsmaż cebulkę, dodaj pomidorki i zawartość saszetki. Wlej 200 ml wrzącej wody, i gotuj przez 15 min, mieszając co jakiś czas.
Krok 3
Dodaj 60 g mąki, pietruszkę i jajko. Uformuj placki, posyp je mąką, a następnie smaż je z obu stron.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki
Warzywne placki nie sprowadzają się wyłącznie do ziemniaczanych. Szukacie oryginalnego pomysłu na wegetariańskie danie na ciepło? Wykorzystajcie nasz sprawdzony przepis na połączenie warzyw i kuskusu. W tym przypadku składniki nie posłużą do przyrządzenia sałatki lub gulaszu – podacie je w formie atrakcyjnych i smakowitych placuszków warzywnych. Do dzieła!
Dla kogo?
Przy Waszym stole swoją obecność zapowiedzieli wegetarianie? A może sami postanowiliście spróbować tego rodzaju diety? Placki warzywne pozwolą na dobre zapomnieć o mięsnych kotletach.
Na jaką okazję?
Formujcie niewielkie placki – będą bardzo dobrze wyglądać na talerzach w porze obiadu i w charakterze samodzielnej przekąski. Zabierzecie je do szkoły, pracy lub na piknik. Tak uniwersalnych receptur nigdy dość!
Czy wiesz, że?
W przepisie warto wypróbować pomarańczowe pomidory. Wyróżniają się słodszym smakiem niż odmiana czerwona.
Dla urozmaicenia:
Placki warzywne dobrze jest podawać w towarzystwie sosów. Świetnie komponują się z dipem ziołowym, paprykowym oraz czosnkowym.