Placki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

150 gramów

1 pęczek

1 sztuka

80 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę, pomidorki na pół, a natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2

Podsmaż cebulkę, dodaj pomidorki i zawartość saszetki. Wlej 200 ml wrzącej wody, i gotuj przez 15 min, mieszając co jakiś czas.

Krok 3

Dodaj 60 g mąki, pietruszkę i jajko. Uformuj placki, posyp je mąką, a następnie smaż je z obu stron.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z kuskusem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - PlackiPlacki

Warzywne placki nie sprowadzają się wyłącznie do ziemniaczanych. Szukacie oryginalnego pomysłu na wegetariańskie danie na ciepło? Wykorzystajcie nasz sprawdzony przepis na połączenie warzyw i kuskusu. W tym przypadku składniki nie posłużą do przyrządzenia sałatki lub gulaszu – podacie je w formie atrakcyjnych i smakowitych placuszków warzywnych. Do dzieła!

Dla kogo?

Przy Waszym stole swoją obecność zapowiedzieli wegetarianie? A może sami postanowiliście spróbować tego rodzaju diety? Placki warzywne pozwolą na dobre zapomnieć o mięsnych kotletach.

Na jaką okazję?

Formujcie niewielkie placki – będą bardzo dobrze wyglądać na talerzach w porze obiadu i w charakterze samodzielnej przekąski. Zabierzecie je do szkoły, pracy lub na piknik. Tak uniwersalnych receptur nigdy dość!

Czy wiesz, że?

W przepisie warto wypróbować pomarańczowe pomidory. Wyróżniają się słodszym smakiem niż odmiana czerwona. 

Dla urozmaicenia:

Placki warzywne dobrze jest podawać w towarzystwie sosów. Świetnie komponują się z dipem ziołowym, paprykowym oraz czosnkowym.