Składniki
750 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
75 gramów
3 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ubij jajka, zetrzyj cukinię na tarce, cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj w dużej misce cukinię z cebulą, mąką, jajkami.

Krok 2
Bazylię i pietruszkę dodaj do masy i dopraw pieprzem.

Krok 3
Na rozgrzanej oliwie smaż placuszki do zbrązowienia. Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 4
Odsącz na papierowym ręczniku, podawaj z dipem czosnkowym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z cukinii - VIDEO
Rumiane i chrupiące placuszki z cukinii, podane w towarzystwie dipu czosnkowego, oczarują nie tylko miłośników dań bezmięsnych. Dodaj do nich koniecznie świeżą bazylię i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli przygotowujesz placuszki z młodej cukinii o delikatnej, cienkiej skórce, wystarczy ją dokładnie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dojrzałą cukinię należy natomiast nie tylko obrać, ale również wydrążyć z niej nasiona. Aby masa na placuszki nie była zbyt wodnista, warto posolić startą cukinię, odstawić na około 15-20 minut, by puściła soki, a następnie dobrze odcisnąć i dopiero wtedy połączyć z resztą składników. Placuszki z cukinii możesz przygotować na sposób grecki – wystarczy dodać do masy odrobinę sera feta. Pamiętaj, aby smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni. Gotowe serwuj wraz z sosem czosnkowym na obiad lub kolację.




































