
Składniki
450 gramów
250 gramów
1 sztuka
250 mililitrów
250 mililitrów
4 łyżeczki
4 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki oczyszczamy z włókien i kroimy na plastry grubości ok. 2cm. Delikatnie je rozgniatamy dłonią, nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku i przyprawą w kostce, posypujemy przyprawą Delikat. Wkładamy do lodówki na 2-3 godz.
Krok 2
Plastry polędwiczek wrzucamy na patelnię i smażymy je 2-3 minuty z każdej strony. Gdy wszystkie są już obsmażone - przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 2 minuty.
Krok 3
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wino, dodajemy cebulę, którą dusimy 3 minuty. Potem dokładamy jabłka i dusimy wszystko przez 2 minuty. Następnie wyjmujemy jabłka i cebulę a pozostałości z wina będą bazą do sosu.
Krok 4
Sos: do garnka z winem dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy cały czas podgrzewając. Mąkę łączymy z wodą i przelewamy do garnka. Dodajemy chrzan, cukier, sól i pieprz. Całość mieszamy aż sos zgęstnieje. Na chwilę przed podaniem dorzucamy do gorącego sosu jabłka, by je ogrzać.
Krok 5
Polędwiczki polane sosem bardzo dobrze komponują się z kluseczkami gnocchi. Smacznego!!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki, przyrządzone z mięsa wieprzowego z powodzeniem możesz serwować jako danie główne na wyjątkowe okazje. Potrawa zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Podczas kupowania wieprzowiny, zwróć uwagę na jej kolor – musi być ciemnoróżowy, a na brzegach powinna być odrobina tłuszczu. Upewnij się, że mięso jest świeże, dzięki czemu po przyrządzeniu będzie soczyste i pachnące. Gdy już masz dobry kawałek mięsa, odpowiednio je przygotuj, a następnie duś w towarzystwie jabłek, które dobrze komponują się z cynamonem – dodaj więc odrobinę tej przyprawy, co nada wieprzowinie wspaniałego aromatu. Możesz także postawić na inne owoce, na przykład gruszki czy winogrona, które równie często wykorzystuje się w kuchni. Nie zapomnij o dodatku ziołowych przypraw – im bardziej aromatyczne mięso, tym lepszy uzyskasz efekt. Gotowe polędwiczki serwuj na gorąco z dodatkami, takimi jak kasza czy ziemniaki. Bezpośrednio przed podaniem możesz polać potrawę sosem, który wytrącił się podczas duszenia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.