
Składniki
450 gramów
250 gramów
1 sztuka
250 mililitrów
250 mililitrów
4 łyżeczki
4 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki oczyszczamy z włókien i kroimy na plastry grubości ok. 2cm. Delikatnie je rozgniatamy dłonią, nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku i przyprawą w kostce, posypujemy przyprawą Delikat. Wkładamy do lodówki na 2-3 godz.
Krok 2
Plastry polędwiczek wrzucamy na patelnię i smażymy je 2-3 minuty z każdej strony. Gdy wszystkie są już obsmażone - przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 2 minuty.
Krok 3
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wino, dodajemy cebulę, którą dusimy 3 minuty. Potem dokładamy jabłka i dusimy wszystko przez 2 minuty. Następnie wyjmujemy jabłka i cebulę a pozostałości z wina będą bazą do sosu.
Krok 4
Sos: do garnka z winem dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy cały czas podgrzewając. Mąkę łączymy z wodą i przelewamy do garnka. Dodajemy chrzan, cukier, sól i pieprz. Całość mieszamy aż sos zgęstnieje. Na chwilę przed podaniem dorzucamy do gorącego sosu jabłka, by je ogrzać.
Krok 5
Polędwiczki polane sosem bardzo dobrze komponują się z kluseczkami gnocchi. Smacznego!!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki, przyrządzone z mięsa wieprzowego z powodzeniem możesz serwować jako danie główne na wyjątkowe okazje. Potrawa zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Podczas kupowania wieprzowiny, zwróć uwagę na jej kolor – musi być ciemnoróżowy, a na brzegach powinna być odrobina tłuszczu. Upewnij się, że mięso jest świeże, dzięki czemu po przyrządzeniu będzie soczyste i pachnące. Gdy już masz dobry kawałek mięsa, odpowiednio je przygotuj, a następnie duś w towarzystwie jabłek, które dobrze komponują się z cynamonem – dodaj więc odrobinę tej przyprawy, co nada wieprzowinie wspaniałego aromatu. Możesz także postawić na inne owoce, na przykład gruszki czy winogrona, które równie często wykorzystuje się w kuchni. Nie zapomnij o dodatku ziołowych przypraw – im bardziej aromatyczne mięso, tym lepszy uzyskasz efekt. Gotowe polędwiczki serwuj na gorąco z dodatkami, takimi jak kasza czy ziemniaki. Bezpośrednio przed podaniem możesz polać potrawę sosem, który wytrącił się podczas duszenia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.