Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym na białym winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

250 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

250 mililitrów

4 łyżeczki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki oczyszczamy z włókien i kroimy na plastry grubości ok. 2cm. Delikatnie je rozgniatamy dłonią, nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku i przyprawą w kostce, posypujemy przyprawą Delikat. Wkładamy do lodówki na 2-3 godz.

Krok 2

Plastry polędwiczek wrzucamy na patelnię i smażymy je 2-3 minuty z każdej strony. Gdy wszystkie są już obsmażone - przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 2 minuty.

Krok 3

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wino, dodajemy cebulę, którą dusimy 3 minuty. Potem dokładamy jabłka i dusimy wszystko przez 2 minuty. Następnie wyjmujemy jabłka i cebulę a pozostałości z wina będą bazą do sosu.

Krok 4

Sos: do garnka z winem dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy cały czas podgrzewając. Mąkę łączymy z wodą i przelewamy do garnka. Dodajemy chrzan, cukier, sól i pieprz. Całość mieszamy aż sos zgęstnieje. Na chwilę przed podaniem dorzucamy do gorącego sosu jabłka, by je ogrzać.

Krok 5

Polędwiczki polane sosem bardzo dobrze komponują się z kluseczkami gnocchi. Smacznego!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Francuska sałatka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowePolędwiczki wieprzowe

Polędwiczki, przyrządzone z mięsa wieprzowego z powodzeniem możesz serwować jako danie główne na wyjątkowe okazje. Potrawa zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Podczas kupowania wieprzowiny, zwróć uwagę na jej kolor – musi być ciemnoróżowy, a na brzegach powinna być odrobina tłuszczu. Upewnij się, że mięso jest świeże, dzięki czemu po przyrządzeniu będzie soczyste i pachnące. Gdy już masz dobry kawałek mięsa, odpowiednio je przygotuj, a następnie duś w towarzystwie jabłek, które dobrze komponują się z cynamonem – dodaj więc odrobinę tej przyprawy, co nada wieprzowinie wspaniałego aromatu. Możesz także postawić na inne owoce, na przykład gruszki czy winogrona, które równie często wykorzystuje się w kuchni. Nie zapomnij o dodatku ziołowych przypraw – im bardziej aromatyczne mięso, tym lepszy uzyskasz efekt. Gotowe polędwiczki serwuj na gorąco z dodatkami, takimi jak kasza czy ziemniaki. Bezpośrednio przed podaniem możesz polać potrawę sosem, który wytrącił się podczas duszenia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.