Polędwiczki wieprzowe z orientalnymi grzybami
łatwe
67 osób zapisało

Składniki
400 gramów
100 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
200 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby oczyść, umyj i pokrój w ćwiartki. Kapustę pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2
Polędwice oczyść, pokrój w paski i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Krok 3
Dodaj grzyby, podsmaż chwile razem, dodaj wodę, Fix Knorr i kapustę. Wymieszaj i gotuj aż sos zgęstnieje.


Dobra rada:
Możesz podawać z kiełkami fasoli i ryżem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczki wieprzowe z orientalnymi grzybami
Zachwyt nad grzybami, rosnącymi w naszych lokalnych lasach jest w pełni uzasadniony. Borowiki, kurki i podgrzybki to prawdziwe rarytasy! Czasem jednak warto zerknąć w stronę bardziej egzotycznych frykasów. Mieliście już okazję próbować grzybów shitake? A może nie wiecie, jak się z nimi obchodzić? Z naszym przepisem na polędwiczki wieprzowe wszelkie wątpliwości odejdą na bok i prędko nie wrócą.
Dla kogo?
Receptura, która zadowoli kucharzy, lubiących apetyczne zamieszanie w kuchni. Z jednej strony na talerzach pojawią się dobrze znane polędwiczki wieprzowe, ale z drugiej towarzyszyć im będą azjatyckie, orientalne grzyby. Taki miszmasz jest na stołach bardzo pożądany.
Na jaką okazję?
Zbliża się rocznica ślubu, a może bez okazji chcecie zrobić drugiej połówce pyszną niespodziankę? Nie bez powodu mówi się o tym, że do serca najłatwiej dotrzeć przez żołądek – spróbujcie z naszym przepisem na wieprzowe polędwiczki.
Czy wiesz, że?
Grzyby shitake spotykane są przede wszystkim na terenach Chin, Japonii oraz Półwyspu Indochińskiego.
Dla urozmaicenia:
Kapustę pekińską w przepisie na polędwiczki wieprzowe z orientalnymi grzybami możecie zastąpić kapustą pak choi.