Polskie tiramisu

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

200 mililitrów

4 sztuki

17 łyżek

2 łyżki

1 szklanka

2 opakowania

50 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Poncz: woda+kawa+rum i ostudzić.

Krok 2

Masa: zmielić ser, z żółtek i 10 łyżek cukru zrobić kogel-mogel i dodać do sera, schłodzoną śmietanę ubić, dodać do sera, białka, ubić- gdy będą sztywne, dodać 7 łyżek cukru i jeszcze krótko ubijać-połączyć delikatnie z serem.

Krok 3

Całość jeszcze raz przemieszać.

Krok 4

Na dnie blachy układać maczane w zimnym ponczu biszkopty. Ciastka należy dosłownie zanurzać i wyjmować, aby nie rozmiękły.

Krok 5

Na nich ułożyć 1/2 serowej masy i posypać obficie kakao (przez siteczko). Powtórzyć przekładanie (biszkopty, masa serowa i kakao).

Krok 6

Włożyć do lodówki na przynajmniej 5-10 h. Ciasto jest dość miękkie, ale pyszne. Może być zimnym deserem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polskie tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polskie tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polskie tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polskie tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polskie tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polskie tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polskie tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej