Przysmak dyniowo-pomarańczowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

283

423 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2087 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

4 sztuki

200 gramów

0.5 szklanki

200 gramów

2 sztuki

1 kilogram

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do dyni i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia będzie miękka.

Przysmak dyniowo-pomarańczowy - Krok 1

Krok 2

Lekko przestudzoną dynię przekładamy do miski blendera, dodajemy miękką Kasię i miksujemy.

Przysmak dyniowo-pomarańczowy - Krok 2

Krok 3

W innej misce ubijamy jajka z cukrem na puch. Następnie dodajemy śmietanę i mąkę, i ponownie miksujemy.

Przysmak dyniowo-pomarańczowy - Krok 3

Krok 4

Do masy jajecznej dodajemy masę dyniową i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o wymiarach: 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Przysmak dyniowo-pomarańczowy - Krok 4

Krok 5

Przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni.

Przysmak dyniowo-pomarańczowy - Krok 5

Krok 6

Upieczone, gorące ciasto posypujemy posiekaną czekoladą i gdy się lekko rozpuści rozsmarowujemy ją na powierzchni ciasta. Następnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i odstawiamy do wystygnięcia.

Przysmak dyniowo-pomarańczowy - Krok 6
23

Opinie o przepisie

  • Paulina Jankowska

    Paulina Jankowska, 04.11.2018

    Ciasto zrobine

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Mikołajec

    Kamila Mikołajec, 01.11.2018

    Proszę o odpowiedź, czy można w przepisie zastąpić kostkę Kasię masłem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Mikołajec

    Kamila Mikołajec, 24.10.2018

    Czy zamiast Kasi można użyć masła?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka agnes

    Agnieszka agnes, 06.10.2017

    Polecam ale proponuję czekoladę rozpuścić z łyżką mleka sama czekolada niestety twardnieje co ma wpływ na porcjowanie poprostu się kruszy przy krojeniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Bartkowiak

    Martyna Bartkowiak, 02.10.2017

    Ciasto rewelacja. Przepis trochę zmodyfikowalam. Na spod wyłożyłam herbatniki petitki a do masy dyniowy dołożyłam saszetke przyprawy do sernika. Użyłam gorzkiej czekolady z Lidla że skórka pomarańczowa. Ciasto stało się hitem!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Konert

    Jagoda Konert, 26.09.2017

    Ciekawy pomysł wart wypróbowania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sandra pierz

    sandra pierz, 31.10.2016

    nie nie dobreeeee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Lulis-Żak

    Agnieszka Lulis-Żak, 19.10.2016

    Strona jest niedostepna..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 19.10.2016

    W tym przepisie nie jest potrzebny proszek do pieczenia. Zachęcamy do wypróbowania :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaroslaw Małyszko

    Jaroslaw Małyszko, 19.10.2016

    wiem co dzisiaj jem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Białas

    Justyna Białas, 18.10.2016

    i wyszło bez proszku do pieczenia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Zielińska

    Beata Zielińska, 18.10.2016

    Polecam, pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Mikulska

    Agnieszka Mikulska, 18.10.2016

    Polecam.Robilam w sobotę ijest pychaaa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Gajdemska

    Urszula Gajdemska, 07.10.2016

    Przymierzam się :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Jablonska

    Ewelina Jablonska, 06.10.2016

    kradne przepis....mmmmm pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Zadykowicz

    Wanda Zadykowicz, 06.10.2016

    sa pomarancze jest dynia tylko jakos motywacii brak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kobylińska

    Justyna Kobylińska, 06.10.2016

    Ja jestem jak najbardziej za!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Dominika Korbuszewska

    Magdalena Dominika Korbuszewska, 06.10.2016

    Marcelina Szymała Justyna Kobylińska wspolne robienie ciasta po pracy/uczelni i wino?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Dominika Korbuszewska

    Magdalena Dominika Korbuszewska, 06.10.2016

    Wyglada na taki do wyprobowania- osobiscie robilam z dyni tylko takie wilgotne typu ucieranego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcelina Szymała

    Marcelina Szymała, 06.10.2016

    jezu jaka ja jestem zazdrosna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kobylińska

    Justyna Kobylińska, 06.10.2016

    Magdalena Dominika Korbuszewska co ty na to?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Karczewska

    Bożena Karczewska, 06.10.2016

    Katarzyna Karczewska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Teresa Majewska

    Iwona Teresa Majewska, 23.09.2016

    Dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przysmak dyniowo-pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przysmak dyniowo-pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przysmak dyniowo-pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przysmak dyniowo-pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przysmak dyniowo-pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przysmak dyniowo-pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przysmak dyniowo-pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przysmak dyniowo-pomarańczowyPrzysmak dyniowo-pomarańczowy

Szukasz inspiracji na smaczny jesienny deser? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis na przysmak dyniowo-pomarańczowy – to propozycja łącząca w sobie kremową delikatność z cytrusową kwaskowatością. Aby go przygotować, na początek obierz dynię i pokrój ją na podobnej wielkości kawałki. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj go do dyni i gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu. Miękką i przestudzoną dynię zblenduj razem z kostką do pieczenia. W innej misce ubij jajka z cukrem na puch, powoli dodając śmietanę oraz mąkę. Na koniec do masy jajecznej dodaj masę dyniową i delikatnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 180° C. Tak przygotowany przysmak sprawdzi się na wiele okazji. Warstwa roztopionej czekolady na górze ciasta nada mu słodyczy, ale nie będzie dominować nad pozostałymi składnikami. Całość może zostać udekorowana listkami mięty lub odrobiną musu malinowego. Pobierz listę składników i przekonaj się, jak szybkie i proste jest przygotowanie jesiennego przysmaku dyniowo-pomarańczowego. Smacznego!