Pulpety w sosie bolońskim

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

18

194 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

380 osób wydrukowało

Pobierz pdf

509 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

20 gramów

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

250 gramów

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do półmiska włóż zmielone mięso z indyka, jajko, posiekaną cebulę i czosnek, otręby owsiane i oregano. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszaj.

Pulpety w sosie bolońskim  - Krok 1

Krok 2

Z powstałej masy formuj kulki wielkości małych orzechów włoskich.

Pulpety w sosie bolońskim  - Krok 2

Krok 3

Usmaż je w głębokiej patelni na małej ilości Ramy.

Pulpety w sosie bolońskim  - Krok 3

Krok 4

Po krótkiej chwili dodaj pomidory z puszki.

Pulpety w sosie bolońskim  - Krok 4

Krok 5

Po upływie ok. 10 minut dodaj Naturalnie Smaczne Spaghetti Bolognese, wymieszaj i duś przez 10 minut na małym ogniu.W między czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz przygotuj sałatkę.

Pulpety w sosie bolońskim  - Krok 5

Krok 6

Szpinak dokładnie umyj i osusz.. Marchewkę zetrzyj w cienkie plastry a paprykę pokrój w cienkie paski. Dodaj je do szpinaku, polej oliwą i posyp podprażonymi pestkami dyni. Ugotowane pulpety podawaj z makaronem i sałatką.

Pulpety w sosie bolońskim  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety w sosie bolońskim Pulpety w sosie bolońskim

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Dobrą propozycją na dietetyczny obiad są pulpety w sosie bolońskim. W zdrowej diecie nie trzeba rezygnować z ulubionych potraw, czasem wystarczy znaleźć lepsze zamienniki popularnych produktów. Mięso mielone wieprzowe albo mieszane zastąp chudym mięsem z piersi indyka. Żeby uformować z niego pulpety, zamień bułkę moczoną w mleku na owsiane otręby. Usmaż mięsne kulki na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie przygotuj do nich naturalny sos pomidorowy. Wystarczy tylko puszka krojonych pomidorów, które są  zdrowym przetworem, oraz odpowiednie przyprawy. Jeśli chcesz, by Twój obiad był naprawdę fit, należy dodać do niego warzywa. Spróbuj lekkiej sałatki ze świeżych liści szpinaku, kolorowej papryki oraz chrupiącej marchewki. Polej warzywa oliwą i posyp prażonymi pestkami dyni. Nadadzą całości przyjemnego posmaku oraz zawartości zdrowych tłuszczów. Danie podawaj z makaronem penne albo fusilli. Wybierz ten z mąki durum, ugotowany al dente. Dzięki temu na dłużej zapewnisz sobie uczucie sytości. Życzymy smacznego!