Pyszna zapiekanka z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyszna zapiekanka z cukinii

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

6 sztuk

6 sztuk

5 sztuk

1 szklanka

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj i pokrój w plastry grubości około 1cm. Czosnek pokrój w plasterki i delikatnie podsmaż na plasterki.

Krok 2

Podsmażony czosnek wyjmij i dolej oliwę, tak by było jej około 2cm. Najpierw podsmaż plasterki cukinii, a potem cebulę.

Krok 3

Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w plastry. Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą.

Krok 4

Układaj kolejno warstwy: cukinia -cebula - pomidor. Każdą warstwę bardzo delikatnie dopraw Delikatem Knorr, pieprzem, czosnkiem i posiekaną bazylią.

Krok 5

Całość polej winem. Piecz w piekarniku pod przykryciem 30 minut w 180st. Doskonale smakuje z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszna zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszna zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszna zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszna zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszna zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszna zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszna zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyszna zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej