
Składniki
100 gramów
150 gramów
250 gramów
0.5 opakowania
100 gramów
3 sztuki
200 gramów
1 sztuka
1 łyżka
125 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz mąkę gryczaną z orkiszową, dodaj margarynę, 1 jajko, dwie łyżki wody i wyrabiaj aż powstanie gładkie ciasto.
Krok 2
Ciasto rozwałkuj. Wyłóż foremkę do pieczenie (ok 28 cm średnicy) pergaminem i połóż ciasto. Uformuj rant wysokości ok 2 cm. Zrób dziurki widelcem i odstaw do lodówki na 30 minut. Następnie piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
Krok 3
Pory umyj i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w paski. Grzyby rozmroź i również pokrój w paski. Wszystko podsmaż przez ok 5 minut.
Krok 4
Śmietanę wymieszaj z dwoma jajkami oraz połową opakowania Knorr.
Krok 5
Wszystkie podsmażone składniki połącz z sosem i wylej na wcześniej upieczone ciasto. Piecz ponownie przez ok 35 minut w 180 stopniach. Potem odstaw do ostygnięcia i podawaj.

Dobra rada:
Podawaj z kolorową sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Do kurczaka w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quiche gryczany z grzybami
Francuskie kulinaria mają do zaoferowania o wiele więcej niż stereotypowe żabie udka i ślimaki na tysiąc sposobów. O ile to specjały tylko dla koneserów, o tyle ciastem gryczanym z grzybami zachwyci się każdy. Quiche, czyli wytrawna zapiekanka ze śmietanowo-jajecznym sosem, czeka na odkrycie.
Dla kogo?
Marzy Wam się podróż nad Sekwanę, ale do urlopu daleko? Francuską atmosferę możecie zbudować we własnych jadalniach. Nasz sposób na quiche jest warzywno-grzybową odpowiedzią na tradycyjny przepis, który obejmuje solidną porcję boczku oraz sera.
Na jaką okazję?
Quiche gryczany z grzybami to gwarancja powodzenia, gdy chcecie urozmaicić swoje obiadowe menu. Sprawdzi się jako propozycja na gorącą kolację. Również wtedy, gdy spodziewacie się gości – jeden placek to porcja dla sześciu osób!
Czy wiesz, że?
Wyróżnia się ponad dwa tysiące jadalnych grzybów, więc jest w czym wybierać. Pod względem botanicznym nie zalicza się ich do roślin, ponieważ nie przeprowadzają fotosyntezy. Tworzą za to własne królestwo grzybów.
Dla urozmaicenia:
Quiche gryczany będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie, gdy po wyciągnięciu z piekarnika udekorujecie go natką pietruszki, szczypiorkiem, bazylią lub roszponką.