Quiche gryczany z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche gryczany z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
71 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

150 gramów

250 gramów

0.5 opakowania

100 gramów

3 sztuki

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mąkę gryczaną z orkiszową, dodaj margarynę, 1 jajko, dwie łyżki wody i wyrabiaj aż powstanie gładkie ciasto.

Krok 2

Ciasto rozwałkuj. Wyłóż foremkę do pieczenie (ok 28 cm średnicy) pergaminem i połóż ciasto. Uformuj rant wysokości ok 2 cm. Zrób dziurki widelcem i odstaw do lodówki na 30 minut. Następnie piecz w 200 stopniach przez 15 minut.

Krok 3

Pory umyj i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w paski. Grzyby rozmroź i również pokrój w paski. Wszystko podsmaż przez ok 5 minut.

Krok 4

Śmietanę wymieszaj z dwoma jajkami oraz połową opakowania Knorr.

Krok 5

Wszystkie podsmażone składniki połącz z sosem i wylej na wcześniej upieczone ciasto. Piecz ponownie przez ok 35 minut w 180 stopniach. Potem odstaw do ostygnięcia i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z kolorową sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche gryczany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche gryczany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche gryczany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche gryczany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche gryczany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche gryczany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche gryczany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche gryczany z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hawajskie fale
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche gryczany z grzybamiQuiche gryczany z grzybami

Francuskie kulinaria mają do zaoferowania o wiele więcej niż stereotypowe żabie udka i ślimaki na tysiąc sposobów. O ile to specjały tylko dla koneserów, o tyle ciastem gryczanym z grzybami zachwyci się każdy. Quiche, czyli wytrawna zapiekanka ze śmietanowo-jajecznym sosem, czeka na odkrycie.

Dla kogo?

Marzy Wam się podróż nad Sekwanę, ale do urlopu daleko? Francuską atmosferę możecie zbudować we własnych jadalniach. Nasz sposób na quiche jest warzywno-grzybową odpowiedzią na tradycyjny przepis, który obejmuje solidną porcję boczku oraz sera.

Na jaką okazję?

Quiche gryczany z grzybami to gwarancja powodzenia, gdy chcecie urozmaicić swoje obiadowe menu. Sprawdzi się jako propozycja na gorącą kolację. Również wtedy, gdy spodziewacie się gości – jeden placek to porcja dla sześciu osób!

Czy wiesz, że?

Wyróżnia się ponad dwa tysiące jadalnych grzybów, więc jest w czym wybierać. Pod względem botanicznym nie zalicza się ich do roślin, ponieważ nie przeprowadzają fotosyntezy. Tworzą za to własne królestwo grzybów.

Dla urozmaicenia:

Quiche gryczany będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie, gdy po wyciągnięciu z piekarnika udekorujecie go natką pietruszki, szczypiorkiem, bazylią lub roszponką.