Dla zdrowia!
![](http://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl//przepisy3ii/img/variants/535x0/miod5764881.jpg)
Miód gryczany jest ceniony nie tylko ze względu na wyjątkowy smak. Na szczególną uwagę zasługują jego właściwości pielęgnacyjne. Trafimy na niego w składzie kremów przeciwzmarszczkowych oraz odżywiających i nawilżających maseczkach. Okazuje się przydatny podczas gojenia ran i walki z niedoskonałościami cery. Jego generacyjne właściwości okażą się niezastąpione, gdy zmagamy się z problemami z fryzurą, zwłaszcza łupieżem i zniszczonymi końcówkami. Miód gryczany to naturalny produkt o niezwykle wszechstronnym działaniu.
powrót do góryZainspiruj się!
![](http://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl//przepisy3ii/img/variants/535x0/miod4866907.jpg)
Skoro jesteśmy już w nastroju do świętowania, przygotujmy kurczaka po staropolsku marynowanego miodem – sięgnięcie po tę tradycyjną recepturę wprawi w zachwyt wszystkich zebranych przy stole. Suszone śliwki i miód gryczany będą świetnie korespondować z bardziej wytrawnymi składnikami, w tym oregano, natką pietruszki i szalotką. Gryczany specjał dodatkowo potęguje smak przypraw, dzięki czemu nawet delikatny drób będzie pachnieć i smakować obłędnie. Równie wyszukaną propozycją na mięsny obiad jest karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem. Kolejny klasyczny przepis i kolejny udany obiad. Takie gotowanie to czysta przyjemność, nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.
Wiele osób twierdzi, że nic nie może równać się ze smakiem domowego bigosu. Danie wyborne, ale czasem także zasługuje na odświeżenie. Pierwszorzędna kapusta kiszona z żurawiną udowodni, że trochę kombinacji nie zaszkodzi. Kwaśny smak kapusty zostanie zrównoważony przez owoce i miód gryczany, dając w rezultacie idealnie zharmonizowaną potrawę. Do przygotowania w zaledwie 20 minut, więc powinna pojawiać się nie tylko podczas rodzinnych przyjęć.
W kaszotto z fetą i batatem mamy do czynienia z kaszą gryczaną, więc niech i miód będzie gryczany. Oto nasz sposób na efektowne, wegetariańskie danie. Wielu z nas z pewnością chętnie spróbuje słodkawych batatów zamiast klasycznych ziemniaków. Zwieńczeniem każdego zjawiskowego posiłku, powinien być równie smaczny deser. Tym razem bezglutenowe pierniczki z miodem gryczanym skutecznie osłodzą biesiadę.
powrót do góry
Czy wiesz, że?
![](http://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl//przepisy3ii/img/variants/535x0/miod3741585.jpg)
- Miód gryczany pozyskiwany jest z kwiatów gryki zwyczajnej. Na najlepsze warunki do wzrostu rośliny wskazuje się klimat umiarkowany. Gryka pochodzi z obszarów Azji Wschodniej i Centralnej. Tradycyjnie była uważana za roślinę przydatną w ziołolecznictwie.
- Drobne kwiaty gryki pojawiają się w lipcu, a okres kwitnienia trwa mniej więcej przez miesiąc. Uprawy rośliny można wtedy poznać po niewielkich kwiatach koloru czerwonego, różowego lub białego.
W kulinariach wykorzystywane są również ziarna gryki o charakterystycznym, orzechowym smaku. Ten rodzaj zboża nie zawiera glutenu, nadaje się do zmielenia na mąkę. Dzięki niej można wyprodukować makarony i pieczywa, które w swoim jadłospisie mogą uwzględniać osoby z celiakią i podobnymi alergiami pokarmowymi.
- Miód gryczany ulega naturalnej krystalizacji po około 3 miesiącach. Podczas tego procesu da się zauważyć jego rozwarstwienie – krystalizacji ulega dolna część produktu, natomiast górna pozostaje płynna.
- Długotrwałe przechowywanie słoika z miodem w nasłonecznionym miejscu może skutkować zmianą koloru. Przechodzi on z ciemnobrązowego w barwę niemalże czarną.
- Miód gryczany smakuje wyśmienicie zarówno na co dzień, jak i w czasie ważnych uroczystości. Możemy uświetnić nim szczególną okazję – 24 lipca. Wtedy to obchodzony jest Dzień Pszczółki Mai – sympatycznej bohaterki, której przygody regularnie śledziły tysiące dzieci.
Z czym to się je?
![](http://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl//przepisy3ii/img/variants/535x0/miod2673000.jpg)
Miód gryczany zalicza się do miodów nektarowych. Pozyskiwany jest z kwitnących kwiatów gryki. O ile w przypadku większości miodów możemy mieć problem z ich rozróżnieniem tylko na podstawie koloru, miód gryczany wyróżnia się już na pierwszy rzut oka. Decyduje o tym bardzo ciemna barwa, którą można porównać do koloru mocnej herbaty. Zresztą do herbaty pasuje idealnie, tak samo, jak do ziołowych naparów. Cukru ani innych słodzonych dodatków już nie potrzeba. Jednocześnie miód gryczany charakteryzuje się wyrazistym, nieco ostrym, piekącym smakiem. Pamiętajmy tylko, by dodawać go do ostudzonych napojów. W gorących miksturach miód gryczany (powyżej 45-50 stopni) traci swoje odżywcze właściwości.
Będzie słodkim i aromatycznym uzupełnieniem owocowych, a także warzywnych koktajli. Wystarczy zaopatrzyć się w szczelny pojemnik miodu gryczanego i ten rodzaj przekąski możemy mieć zawsze przy sobie. Wygodna oraz smakowita opcja dla wszystkich, którzy każdy dzień spędzają w biegu. Użycie miodu gryczanego pozwoli nam na udany początek dnia. Warto dodawać go do porannej owsianki albo muesli. Garść ulubionych ziaren oraz bakalii i śniadanie mistrzów gotowe. Miód gryczany sprawdzi się jako dodatek do chleba lub twarogu. Kiedy ostatni raz jedliście zupę mleczną? Z miodem gryczanym nabierze charakteru i będzie smakować wybornie.
Ciemny gatunek miodu warto wykorzystać do dressingu do sałatek – zarówno owocowych, jak i wytrawnych. Dzięki niemu skomponujemy wyjątkowy sos, który uświetni nawet codziennym przygotowywany w pośpiechu obiad. Połączenie musztardy i miodu gryczanego stworzy świetną bazę do marynaty lub glazury do pieczonych i grillowanych mięs. Szynka, żeberka albo udka kurczaka zyskają dzięki niej jeszcze bardziej apetyczny wygląd oraz aromat. Mięso w środku stanie się delikatne i soczyste, a z zewnątrz będzie kusić chrupiącą skórką. Czego chcieć więcej?
Już chyba tylko równie znakomitego deseru. Koniecznie z dodatkiem miodu gryczanego, który idealnie pasuje do wszelkich korzennych wypieków. W piernikach i miodownikach to element obowiązkowy. Orzechowe ciasteczka albo własnoręcznie zrobione zbożowe batony zyskają z miodem gryczanym nie tylko wspaniały smak, ale także odpowiednią konsystencję. Wyśmienicie łączy się z owocowymi wypiekami, w których nie żałujemy jabłek i śliwek. Ciasta jogurtowe albo na bazie kaszy manny z miodem także prezentują się apetycznie. Podobnie jak miodowe przekładańce z rozmaitymi kremami. Tylko od nas zależy, czy miód gryczany będzie delikatnym akcentem w potrawie, czy uczynimy z niego najbardziej wyróżniający się składnik. Z pewnością warto stosować go regularnie, nie tylko od święta.
powrót do góry
Komentarze (0)