Risotto z prawdziwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z prawdziwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
75 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

30 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

50 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na 10 minut aby nasiąknęły, po tym czasie pokrój je w paseczki.

Krok 2

Zetrzyj parmezan , drobno pokrój cebulę i oregano. Dwie kostki rosołowe rozpuść w litrze gotującej się wody.

Krok 3

W garnku, na rozgrzanej oliwie, zeszklij cebulę , dodaj grzyby , smaż dwie minuty, po czym dodaj ryż. Smaż do czasu, aż ryż zrobi się szklisty. Całość zalej winem, gotuj aż zupełnie odparuje.

Krok 4

Risotto gotuj powoli wlewając rosół, aż zrobi się kremowe, powinno to zająć około 25 minut, po tym czasie dodaj mascarpone, parmezan i posiekane oregano.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do risotto możesz zamiast mascarpone dodać ser z niebieską pleśnią np. gorgonzoli. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Niki

    Niki , 30.05.2025

    Pycha! Jest w moim menu raz na jakis czas, żeby nie przesadzić, gdyż to niebezpieczna wersja - można jeść, dopóki się nie skończy :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z prawdziwkamiRisotto z prawdziwkami

Risotto to danie o niezwykle kremowej i delikatnej konsystencji. Zawdzięcza ją specjalnym gatunkom ryżu – arborio albo carnaroli. To ziarna pochodzące z północnych Włoch. Zawierają dużo skrobi, po ugotowaniu stają się miękkie i aksamitne z zewnątrz oraz lekko twarde w środku. Doskonale wchłaniają także wszelkie aromaty z bulionów i dodatków, z którymi są gotowane. Jeśli szukasz inspiracji na danie bez mięsa, wypróbuj risotto z prawdziwkami. Użyj suszonych grzybów. Sprawdzą się też świeże, ale pamiętaj, by tych nie zalewać wodą. Podsmaż je z cebulą i dodaj ryż. Obsmażaj go, aż stanie się szklisty, a potem zalej wszystko niewielką ilością białego wina, które podkreśli smak tego wegetariańskiego dania. Gotuj, aż alkohol odparuje. Dolewaj bulion, ale rób to powoli i stopniowo. Kiedy ryż wchłonie pierwszą partię płynu, dolej następną. W razie potrzeby, powtórz tę czynność. Na koniec dodaj ser mascarpone i świeże zioła. Ta smaczna potrawa wegetariańska będzie jeszcze lepsza, kiedy udekorujesz ją delikatnie płatkami parmezanu.