Rolada bezowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

278

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 szczypta

5 sztuk

0.75 szklanki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Krok 2

Formę do pieczenia posmarować Kasią, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140°C. Gotową pozostawić, aż przestygnie.

Krok 3

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śmietan Fixu. Truskawki dokładnie umyć, poodcinać szypułki a następnie pokroić w ćwiartki. Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę, a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku. Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada bezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada bezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada bezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada bezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada bezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada bezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada bezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej