Rolada bezowa z truskawkami i bitą śmietaną | Przepisy.pl

Rolada bezowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 szczypta

5 sztuk

0.75 szklanki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Krok 2

Formę do pieczenia posmarować Kasią, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140°C. Gotową pozostawić, aż przestygnie.

Krok 3

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śmietan Fixu. Truskawki dokładnie umyć, poodcinać szypułki a następnie pokroić w ćwiartki. Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę, a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku. Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada bezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada bezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada bezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada bezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada bezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada bezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada bezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej