Rolada "szachownica"

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1.25 szklanki

2.3 szklanki

0.3 szklanki

0.3 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

krem:

30 dekagramów

0.9 litra

6 łyżek

1 opakowanie

ponadto:

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podane składniki ciasta podzielić równo na pół (oprócz kakao).

Krok 2

Z jednej części przygotujemy ciasto białe, a z drugiej kakaowe.

Krok 3

Ciasto białe: jaja ubić z cukrem, cały czas ubijając dodać olej, a następnie mleko.

Krok 4

Do powstałej masy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 5

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka) w blaszce o wymiarach 35x20 cm.

Krok 6

Ciasto ciemne: postępować identycznie jak przy cieście jasnym, z tym, że do mąki z proszkiem dodać jeszcze kakao.

Krok 7

Piec na blaszce o tych samych wymiarach. Upieczone oba ciasta przekroić wzdłuż na 6 pasów.

Krok 8

Ostudzić.

Krok 9

Masa karmelowa: W garnku skarmelizować cukier, należy uważać, żeby za mocno nie spalić.

Krok 10

Do powstałego karmelu wlać mleko (z podanej ilości odjąć jedną szklankę) i cukier waniliowy. Mieszać, aż się rozpuści cały karmel.

Krok 11

Do odlanej szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze rozmieszać.

Krok 12

Dodać do mleka karmelowego i gotować jak budyń.

Krok 13

Do ciepłego budyniu wmieszać szybko Kasię.

Krok 14

Przygotowanie: Na blacie kuchennym rozłożyć płaty wafli, posmarować każdy ciepłą masą karmelową (zostawiając oczywiście masy na przełożenie pasów ciasta).

Krok 15

Na każdy arkusz wafla położyć paski ciasta wzdłuż, jeden jasny, jeden ciemny połączone kremem.

Krok 16

Górę pasów również posmarować masą i położyć na nich kolejne 2 sklejone masą pasy ciasta (na jasnym ciemny, na ciemnym jasny).

Krok 17

Teraz wystarczy tylko zwinąć arkusz wafla wokół ciasta i otrzymamy roladę.

Krok 18

Powstałe 3 rolady trzymamy owinięte folią w lodówce. Smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada "szachownica" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada "szachownica" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada "szachownica" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada "szachownica" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada "szachownica" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada "szachownica" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada "szachownica" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej