
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
500 gramów
0.5 pęczka
300 gramów
0.5 pęczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 2
Jaja ugotuj 8 minut. Następnie wystudź pod zimną wodą, obierz i przekrój na pół.
Krok 3
Cebulą, czosnek oraz imbir posiekaj i podsmaż z olejem. Dodaj curry Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Wsyp ryż, dodaj 100 ml wody i wsyp Fix Knorr. Całość wymieszaj i gotuj ok 5 minut.
Krok 5
Szpinak umyj i osusz. Lekko porwij. Dymkę posiekaj. Dodaj wszystko do ryżu i gotuj kolejne 2-3 minuty. Gotowy ryż Kedgeree podawaj z plastrami łososia, listkami kolendry i jajkami.

Dobra rada:
Łososia możesz zastąpić np pak choi, brokułami, kiełkami lub słodką papryką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż Kedgeree
W kedgeree znajdziecie mnóstwo różnorodnych składników, które razem tworzą spójną i niesamowicie smakowitą całość. Ryż, wędzona ryba, jajka, warzywa i świeże zioła pozwolą na stworzenie posiłku, który domownicy i goście będą długo wspominać. Obiad lub kolacja z orientalnym sznytem? To musi być kedgeree!
Dla kogo?
Dla osób, które z dużą ekscytacją podchodzą do poznawania nawet najbardziej egzotycznych receptur. Potrawa przybliży niezrównany smak indyjskich frykasów.
Na jaką okazję?
Na talerzu dzieje się tyle, że śmiało możecie podać ryż kedgeree w porze lunchu. Raczej nikt nie wstanie od stołu głodny. Przygotujcie większą porcję – to załatwi sprawę obiadu dla całej rodziny na dwa dni.
Czy wiesz, że?
Nie przepadacie za szpinakiem? Po włączeniu go do ryżu kedgeree zmienicie zdanie. Oprócz tego zielone liście można jeść na surowo w sałatkach i na kanapkach. Nadają się do dań makaronowych, curry oraz zapiekanek.
Dla urozmaicenia:
Ryż kedgeree smakuje wybornie nie tylko z łososiem. Spróbujcie wędzonego pstrąga, ryby maślanej, makreli, dorsza, piklinga.