Wegetariańska sałatka Gyros z pieczarkami – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka gyros wegetariańska

Autor: Mendi13

ratingratingratingratingrating

12

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

1 łyżka

3 szczypty

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane pieczarki kroimy na ćwiartki, suto posypujemy przyprawą gyros i wrzucamy na rozgrzany olej do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni do ostygnięcia.

Krok 2

Sos czosnkowy 2 łyżki majonezu mieszamy z jogurtem naturalnym. Przyprawiamy czosnkiem i delikatem. Sos musi być wyrazisty w smaku.

Krok 3

na dno szklanej salaterki najlepiej wysokiej wrzucamy usmażone pieczarki i warstowo - posiekaną cebulkę- warstwę ketchupu- ogórki pokrojone w kosteczkę , paprykę w kosteczkę- warstwa sosu czosnkowego - kukurydza- posiekana kapusta pekińska - polewamy sosem czosnkowym i przystrajamy paseczkami czerwonej papryki Smacznego!:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka gyros wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka gyros wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka gyros wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka gyros wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka gyros wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka gyros wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka gyros wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka gyros wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatkowy mix
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej