Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowaną kaszę wsyp do miski. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Dodaj do kaszy.

Krok 2

Ogórka pokrój wzdłuż na pół, potem w plasterki. Dodaj do miski.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.

Krok 4

Polej sałatkę, wymieszaj i posyp grzankami Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewkąSałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką

Kasza gryczana świetnie smakuje pod wieloma postaciami, także na zimno. Delikatna sałatka z jej dodatkiem to smaczna propozycja na kolację lub drugie śniadanie. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników. Prócz kaszy należy się zaopatrzyć w ogórka pokrojonego w plastry, startą marchewkę, a także oliwę, na bazie której przyrządza się sos z przyprawą gyros. Potrawę posypuje się grzankami lub można zjeść ją z przyrumienionym w piekarniku chlebem albo świeżym pieczywem. Kasza gryczana świetnie komponuje się z wieloma rodzajami świeżych i gotowanych warzyw. Sałatka będzie więc dobrze smakować urozmaicona pomidorami, papryką w różnych kolorach, oliwkami, brokułami czy kalafiorem lub rzodkiewką. Jej dopełnieniem mogą być też sery. Sprawdzą się zwłaszcza tofu i ser feta. Sałatkę posypuje się świeżymi ziołami – bazylią, natką pietruszki czy kolendrą. Jeśli lubisz delikatne dania z kaszą, ten przepis również przypadnie Ci do gustu. Wypróbuj go i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.