
Składniki
2 opakowania
2 opakowania
1 opakowanie
0.5 opakowania
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pestki słonecznika upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Krok 2
Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj uprażone pestki słonecznika.

Krok 3
W misce wymieszaj umyte i pokrojone na pół pomidorki, odsączone kulki mozzarelli oraz rukolę. Przełóż do salaterki.

Krok 4
Całość zalej przygotowanym sosem Knorr. Możesz podawać z grissini.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukolą i mozzarellą
Szukasz pomysłu, jak zachować smak lata przez cały rok? Sałatka z rukolą i mozzarellą przychodzi z pomocą. Cechuje ją bogaty aromat i prostota przygotowania. Czego chcieć więcej? Wykorzystaj smaczne pomidorki, kulki mozzarelli, rukolę, słonecznik, oliwę i przyprawy. To wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia tego pysznego dania. Sałatka z rukoli i mozzarelli będzie doskonałym uzupełnieniem codziennego menu, sprawdzając się w roli przekąski lub lunchu w pracy. Sałatka z rukolą, mozzarellą i pomidorami to także doskonała propozycja na menu grillowe.
Dla kogo?
Sałatka z mozzarellą i rukolą przypadnie do gustu miłośnikom warzywnych dodatków do dań, które można przygotować w kilkanaście minut.
Na jaką okazję?
Świetnie sprawdzi się podczas plenerowych przyjęć. Sałatka na grilla z rukolą i mozzarellą doskonale łączy się z różnymi gatunkami pieczonych mięs. Jest także pyszną przekąską, którą zabierzecie ze sobą do pracy czy w długą podróż.
Czy wiesz, że?
Mozzarella jest często stosowana w różnego rodzaju wypiekach. Dzięki swojej naturalnej ciągliwości świetnie komponuje się z zapiekankami oraz pizzą. Ser pochodzi z regionu Kampania w południowych Włoszech.
Dla urozmaicenia:
Sałatka na grilla z rukolą i słonecznikiem idealnie smakuje z włoskimi paluchami grissini.