Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

10 sztuk

200 gramów

4 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 pęczek

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kolendrę pokrój drobno. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj jedną łyżkę sezamu, połowę kolendry oraz zawartość opakowania Knorr. Całość wymieszaj i zalej 200 ml gorącej wody – przykryj i odstaw na 15 minut.

Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie dodaj mąkę oraz jajko. Wyrób jednolita masę i uformuj niewielkie pulpeciki (1,5-2 cm średnicy). Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut.

Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki - Krok 2

Krok 3

Grzyby shitake namocz w gorącej wodzie i odstaw na 15 minut – po tym czasie odcedź i pokrój w paski, enoki oczyść odcinając korzonki. Bok choy pokrój w 2-3 cm szerokości paski.

Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki - Krok 3

Krok 4

W woku lub na patelni rozgrzej olej sezamowy i przesmaż oba rodzaje grzybów oraz bok choy. Dodaj upieczone klopsiki i wystudź.

Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj sos sweet chilli, sos sojowy, sos z limonki i rybny – wraz z pozostałą kolendrą dodaj do bok choy i wymieszaj. Posyp pozostałym sezamem. Podawaj na zimno lub na ciepło.

Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sałatki połowę pokrojonej drobno papryczki chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enokiSałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki

Przygotuj swoim bliskim danie, jakiego nie mieli jeszcze do tej pory okazji spróbować. Sałatka z pulpetami z kaszy z dodatkiem grzybów enoki bez wątpienia ich zaskoczy. Będzie oryginalnie i pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi eksperymentować w kuchni i łączyć nieoczywiste składniki. Do odważnych świat należy!

Na jaką okazję?

Każdy obiad rządzi się swoimi prawami! Musi być nie tylko smacznie, ale przede wszystkim wartościowo. Sałatka z pulpetami z kaszy oraz z grzybami enoki to strzał w dziesiątkę!

Czy wiesz, że?

Enoki to smaczne i chrupiące grzybki popularne w kuchni azjatyckiej – głównie japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej i chińskiej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie posiadasz w swojej spiżarni g:rzybów enoki, użyj tych bardziej popularnych w Polsce – np. pieczarek, boczniaków albo podgrzybków. Sałatka z pulpetami z kaszy będzie wtedy równie pyszna!