Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki

- Krok 1Kolendrę pokrój drobno. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj jedną łyżkę sezamu, połowę kolendry oraz zawartość opakowania Knorr. Całość wymieszaj i zalej 200 ml gorącej wody – przykryj i odstaw na 15 minut.
- Krok 2Po tym czasie dodaj mąkę oraz jajko. Wyrób jednolita masę i uformuj niewielkie pulpeciki (1,5-2 cm średnicy). Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut.
- Krok 3Grzyby shitake namocz w gorącej wodzie i odstaw na 15 minut – po tym czasie odcedź i pokrój w paski, enoki oczyść odcinając korzonki. Bok choy pokrój w 2-3 cm szerokości paski.
- Krok 4W woku lub na patelni rozgrzej olej sezamowy i przesmaż oba rodzaje grzybów oraz bok choy. Dodaj upieczone klopsiki i wystudź.
- Krok 5Wymieszaj sos sweet chilli, sos sojowy, sos z limonki i rybny – wraz z pozostałą kolendrą dodaj do bok choy i wymieszaj. Posyp pozostałym sezamem. Podawaj na zimno lub na ciepło.

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sałatki połowę pokrojonej drobno papryczki chilli.

Przygotuj swoim bliskim danie, jakiego nie mieli jeszcze do tej pory okazji spróbować. Sałatka z pulpetami z kaszy z dodatkiem grzybów enoki bez wątpienia ich zaskoczy. Będzie oryginalnie i pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi eksperymentować w kuchni i łączyć nieoczywiste składniki. Do odważnych świat należy!
Na jaką okazję?
Każdy obiad rządzi się swoimi prawami! Musi być nie tylko smacznie, ale przede wszystkim wartościowo. Sałatka z pulpetami z kaszy oraz z grzybami enoki to strzał w dziesiątkę!
Czy wiesz, że?
Enoki to smaczne i chrupiące grzybki popularne w kuchni azjatyckiej – głównie japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej i chińskiej.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie posiadasz w swojej spiżarni g:rzybów enoki, użyj tych bardziej popularnych w Polsce – np. pieczarek, boczniaków albo podgrzybków. Sałatka z pulpetami z kaszy będzie wtedy równie pyszna!