Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
100 gramów
10 sztuk
200 gramów
4 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
1 pęczek
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
0.5 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kolendrę pokrój drobno. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj jedną łyżkę sezamu, połowę kolendry oraz zawartość opakowania Knorr. Całość wymieszaj i zalej 200 ml gorącej wody – przykryj i odstaw na 15 minut.

Krok 2
Po tym czasie dodaj mąkę oraz jajko. Wyrób jednolita masę i uformuj niewielkie pulpeciki (1,5-2 cm średnicy). Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut.

Krok 3
Grzyby shitake namocz w gorącej wodzie i odstaw na 15 minut – po tym czasie odcedź i pokrój w paski, enoki oczyść odcinając korzonki. Bok choy pokrój w 2-3 cm szerokości paski.

Krok 4
W woku lub na patelni rozgrzej olej sezamowy i przesmaż oba rodzaje grzybów oraz bok choy. Dodaj upieczone klopsiki i wystudź.

Krok 5
Wymieszaj sos sweet chilli, sos sojowy, sos z limonki i rybny – wraz z pozostałą kolendrą dodaj do bok choy i wymieszaj. Posyp pozostałym sezamem. Podawaj na zimno lub na ciepło.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sałatki połowę pokrojonej drobno papryczki chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki
Przygotuj swoim bliskim danie, jakiego nie mieli jeszcze do tej pory okazji spróbować. Sałatka z pulpetami z kaszy z dodatkiem grzybów enoki bez wątpienia ich zaskoczy. Będzie oryginalnie i pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi eksperymentować w kuchni i łączyć nieoczywiste składniki. Do odważnych świat należy!
Na jaką okazję?
Każdy obiad rządzi się swoimi prawami! Musi być nie tylko smacznie, ale przede wszystkim wartościowo. Sałatka z pulpetami z kaszy oraz z grzybami enoki to strzał w dziesiątkę!
Czy wiesz, że?
Enoki to smaczne i chrupiące grzybki popularne w kuchni azjatyckiej – głównie japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej i chińskiej.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie posiadasz w swojej spiżarni g:rzybów enoki, użyj tych bardziej popularnych w Polsce – np. pieczarek, boczniaków albo podgrzybków. Sałatka z pulpetami z kaszy będzie wtedy równie pyszna!