Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
100 gramów
10 sztuk
200 gramów
4 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
1 pęczek
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
0.5 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kolendrę pokrój drobno. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj jedną łyżkę sezamu, połowę kolendry oraz zawartość opakowania Knorr. Całość wymieszaj i zalej 200 ml gorącej wody – przykryj i odstaw na 15 minut.

Krok 2
Po tym czasie dodaj mąkę oraz jajko. Wyrób jednolita masę i uformuj niewielkie pulpeciki (1,5-2 cm średnicy). Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut.

Krok 3
Grzyby shitake namocz w gorącej wodzie i odstaw na 15 minut – po tym czasie odcedź i pokrój w paski, enoki oczyść odcinając korzonki. Bok choy pokrój w 2-3 cm szerokości paski.

Krok 4
W woku lub na patelni rozgrzej olej sezamowy i przesmaż oba rodzaje grzybów oraz bok choy. Dodaj upieczone klopsiki i wystudź.

Krok 5
Wymieszaj sos sweet chilli, sos sojowy, sos z limonki i rybny – wraz z pozostałą kolendrą dodaj do bok choy i wymieszaj. Posyp pozostałym sezamem. Podawaj na zimno lub na ciepło.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sałatki połowę pokrojonej drobno papryczki chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pulpetami z kaszy z grzybami enoki
Przygotuj swoim bliskim danie, jakiego nie mieli jeszcze do tej pory okazji spróbować. Sałatka z pulpetami z kaszy z dodatkiem grzybów enoki bez wątpienia ich zaskoczy. Będzie oryginalnie i pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi eksperymentować w kuchni i łączyć nieoczywiste składniki. Do odważnych świat należy!
Na jaką okazję?
Każdy obiad rządzi się swoimi prawami! Musi być nie tylko smacznie, ale przede wszystkim wartościowo. Sałatka z pulpetami z kaszy oraz z grzybami enoki to strzał w dziesiątkę!
Czy wiesz, że?
Enoki to smaczne i chrupiące grzybki popularne w kuchni azjatyckiej – głównie japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej i chińskiej.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie posiadasz w swojej spiżarni g:rzybów enoki, użyj tych bardziej popularnych w Polsce – np. pieczarek, boczniaków albo podgrzybków. Sałatka z pulpetami z kaszy będzie wtedy równie pyszna!

































