Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami
łatwe
422 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
3 łyżki
3 łyżki
200 gramów
10 sztuk
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
9 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umyj rukolę, osusz i wrzuć do miski. Pomidory umyj i pokrój w kostkę, oliwki w plasterki, a następnie dodaj je do rukoli.

Krok 2
Przygotuj sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając 3 łyżki oliwy i 3 łyżki wody. Wymieszaj i odczekaj 10-15 minut. Po tym czasie, połącz sos z warzywami.

Krok 3
Ser pokrój w kostkę. Następnie obtocz w sezamie, wymieszanym z ziołami i papryką. Ułóż na wierzchu sałatki. Sałatkę podawaj z macą razową.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Nie wszyscy wiedzą, że rukola była znana u nas już przed wojną jako rokietta siewna. Dziś często stanowi dodatek do kanapek, pizz i makaronów. Doskonale sprawdza się też jako baza do różnego rodzaju fit sałatek. Rukola ma pikantny smak, który dobrze komponuje się z wieloma składnikami, np. awokado, mozzarellą, pomarańczami, orzechami włoskimi. Na uniwersalności jej zalety się jednak nie kończą. Jest ponadto bardzo zdrowa: zawiera kwas foliowy, żelazo, magnez oraz wiele witamin. Posiada też sporo błonnika i mało kalorii. Spróbuj, jak smakuje w dietetycznej wersji z warzywami oraz twarogiem. Do rukoli dodaj pomidory oraz oliwki. Następnie przygotuj lekki twaróg – pokrój go w kostkę i obtocz w sezamie, wymieszanym z ziołami prowansalskimi i papryką. Sezam możesz wcześniej uprażyć na złoty kolor, żeby nabrał wyrazistości. Jego ziarna to źródło tzw. dobrych tłuszczów, które sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej wartościowe. Ser ułóż na sałatce. Podawaj sałatkę z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami na przykład z macą razową. Smacznego.