Schabowe z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

1470 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1785 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

800 gramów

200 gramów

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki i cebulę pokrój w plastry, posiekaj czosnek. Wszystko razem przesmaż na patelni, na dwóch łyżkach Ramy Smaż jak szef kuchni. Dopraw na koniec do smaku majerankiem, a następnie odstaw na bok, aby farsz ostygł.

Schabowe z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Mięso umyj, oczyść z błony i przerostów tłuszczu. Pokrój w tak zwanego „motyla”. W tym celu pierwsze nacięcie zatrzymaj na 1 cm przed końcem, nie odcinając go od reszty. Natnij schab na grubość około 5 mm. Drugim cięciem odetnij plaster od reszty schabu. Mięso rozłóż, rozklep delikatnie przez folię i oprósz Przyprawą do wieprzowiny Knorr z obu stron. Przyprawa nada mięsu odpowiednio wyrazistego smaku.

Schabowe z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

W środek mięsa nałóż odpowiednią ilość farszu – 0,5 łyżki. Mięso złóż ze sobą.

Schabowe z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Każdy kotlet oprósz w mące, a następnie zanurz w rozkłóconych jajkach i panieruj w bułce tartej.

Schabowe z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Kotlety smaż na rozgrzanej Ramie na złoty kolor. Po usmażeniu trzymaj mięso pod przykryciem przez 2- 3 minuty, aby doszło środku. Tak przygotowane kotlety będą soczyste w środku.

Schabowe z pieczarkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso w środku możesz delikatnie posmarować musztardą. Nada on mięsu zdecydowanego smaku.

100

Opinie o przepisie

  • Filmord Filemon (MrFilmord)

    Filmord Filemon (MrFilmord)

    Pychota :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joasia  Bałdys

    Joasia Bałdys

    Bardzo smaczne wyszło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Bleble

    Artur Bleble

    Pyszne i łatwe chociaż troche czasochłonne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski

    Ser taki kiepskawy :p po plasterku mozzarelli było by lepiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Zybała

    Edward Zybała

    To bardzo dobre znane od lat danie.Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Urszula Glinieccy

    Romuald Urszula Glinieccy

    SMACZNEGO BARDZO DOBRE.JEDLISMY WSPANIALE.POLECAMY.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Wacław Raczyński

    Stefan Wacław Raczyński

    W lubelskiej "Wiśle" nazywał się: kotlet górniczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jurek Solski

    Jurek Solski

    Ale to nic nowego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dora Nd

    Dora Nd

    oj ,chyba pycha...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dora Nd

    Dora Nd

    na pewno dobre ,spróbuję...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Fis

    Irena Fis

    Waldek dokładnie to samo pomyślałam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kaczmarczyk

    Janina Kaczmarczyk

    Dzięki za przepis . Przy najbliższej okazjii wypróbuję .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Frąk

    Waldemar Frąk

    szkoda,że na obrazku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Farys

    Halina Farys

    Aż cieknie ślinka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Balakowicz

    Marianna Balakowicz

    Muszę zrobić, apetycznie wyglądają.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Hryckiewicz

    Jerzy Hryckiewicz

    Ale, że ze schabem :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Guślińska

    Basia Guślińska

    Tez robie z pieczarkami i serem zoltym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pakalska

    Barbara Pakalska

    mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Gronek

    Piotr Gronek

    nie smażymy!!!!!!:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Karwowski

    Stefan Karwowski

    Robię to od dawna ,dobre to jest..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Karwowski

    Stefan Karwowski

    Robię to od dawna ,dobre to jest..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Yagi Auli

    Yagi Auli

    Smakoszu Potraw przestań truć. Nie podoba się, to nie wchodz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw

    To nie jest portal obgotowaniu, to jest portal dla reklamy knorra. Nawet to potraficie spierdolić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak

    Kobitki - kotlet potrzebuje tłuszczu a nie smarowidełka .Masełko to na śniadanie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Klimek

    Irena Klimek

    Na ramie fuj ,masełko lepsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Rumiński

    Ireneusz Rumiński

    Haha jadłem dziś tylko, że drobiowe schaby z pieczarkami :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Zalewska-Bernstål

    Barbara Zalewska-Bernstål

    Danie wysmiernite.ale nazwa ¿ profanacja naszego narodowego dania. Moge akceptowac " schab z....itd. Trend czy brak wyobrazni . Lepiej wymyslac wladne danie bez podporki.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Malicki

    Sebastian Malicki

    czytam to o 2 w nocy i juz jestem glodny :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kupczynska

    Ewa Kupczynska

    Wspaniale wygląda, a jak smakuje już jestem głodna, smacznego !

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schabowe z pieczarkamiSchabowe z pieczarkami

Niedzielne obiady najczęściej kojarzą się z aromatycznym rosołem i popularnymi schabowymi. Proponujemy przygotować je w nieco odmienionej wersji – ze złotą panierką oraz pieczarkowym nadzieniem. Soczyste mięso z delikatnie pikantnym farszem przypadnie do gustu zwolennikom smażonych, dobrze doprawionych kotletów. Ważnym elementem w ich przyrządzaniu jest odpowiednie nacięcie schabu i wypełnienie go pieczarkowym nadzieniem. Dzięki panierce kotlety dobrze się sklejają i po usmażeniu nie powinny się rozpadać. Możesz wzmocnić je wykałaczką. Do farszu warto dodać świeże zioła, np. oregano, pietruszkę lub bazylię. Sprawdzi się również odrobina startego żółtego sera, która podkreśli smak grzybów. Schab z pieczarkami dobrze komponuje się z ziemniakami pod różnymi postaciami – gotowanymi, pieczonymi, purée lub frytkami. Mięso jest soczyste, ale jeśli lubisz sosy, możesz dołączyć je do dania. Wybierz np. pomidorowy, tysiąca wysp lub ziołowy. Pamiętaj, by przez chwilę smażyć schabowe pod przykryciem, tak aby były dobrze upieczone także w środku. Dołącz do nich sałatkę z roszponki albo surówkę z marchewki lub selera. Sprawdź nasz przepis na schab z pieczarkami i przekonaj się, jakie to pyszne!