Schabowe z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

1750 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1785 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

150 mililitrów

200 gramów

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki i cebulę pokrój w plastry, posiekaj czosnek. Wszystko razem przesmaż na patelni, na dwóch łyżkach Ramy Smaż jak szef kuchni. Dopraw na koniec do smaku majerankiem, a następnie odstaw na bok, aby farsz ostygł.

Schabowe z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Mięso umyj, oczyść z błony i przerostów tłuszczu. Pokrój w tak zwanego „motyla”. W tym celu pierwsze nacięcie zatrzymaj na 1 cm przed końcem, nie odcinając go od reszty. Natnij schab na grubość około 5 mm. Drugim cięciem odetnij plaster od reszty schabu. Mięso rozłóż, rozklep delikatnie przez folię i oprósz Przyprawą do wieprzowiny Knorr z obu stron. Przyprawa nada mięsu odpowiednio wyrazistego smaku.

Schabowe z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

W środek mięsa nałóż odpowiednią ilość farszu – 0,5 łyżki. Mięso złóż ze sobą.

Schabowe z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Każdy kotlet oprósz w mące, a następnie zanurz w rozkłóconych jajkach i panieruj w bułce tartej.

Schabowe z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Kotlety smaż na rozgrzanej Ramie na złoty kolor. Po usmażeniu trzymaj mięso pod przykryciem przez 2- 3 minuty, aby doszło środku. Tak przygotowane kotlety będą soczyste w środku.

Schabowe z pieczarkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso w środku możesz delikatnie posmarować musztardą. Nada on mięsu zdecydowanego smaku.

102

Opinie o przepisie

  • Agnieszka  Mania

    Agnieszka Mania , 29.03.2020

    Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Skorzystałam z porady posmarowania mięsa musztardą. Nie żałuję. Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Gołąbek

    Renata Gołąbek , 29.03.2020

    Tak smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filmord Filemon (MrFilmord)

    Filmord Filemon (MrFilmord) , 16.10.2016

    Pychota :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joasia  Bałdys

    Joasia Bałdys , 15.09.2016

    Bardzo smaczne wyszło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Bleble

    Artur Bleble , 15.05.2016

    Pyszne i łatwe chociaż troche czasochłonne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 15.05.2016

    Ser taki kiepskawy :p po plasterku mozzarelli było by lepiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Zybała

    Edward Zybała , 14.05.2016

    To bardzo dobre znane od lat danie.Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Urszula Glinieccy

    Romuald Urszula Glinieccy , 14.05.2016

    SMACZNEGO BARDZO DOBRE.JEDLISMY WSPANIALE.POLECAMY.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Wacław Raczyński

    Stefan Wacław Raczyński , 14.05.2016

    W lubelskiej "Wiśle" nazywał się: kotlet górniczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jurek Solski

    Jurek Solski , 14.05.2016

    Ale to nic nowego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dora Nd

    Dora Nd , 14.05.2016

    oj ,chyba pycha...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dora Nd

    Dora Nd , 14.05.2016

    na pewno dobre ,spróbuję...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Fis

    Irena Fis , 14.05.2016

    Waldek dokładnie to samo pomyślałam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kaczmarczyk

    Janina Kaczmarczyk , 14.05.2016

    Dzięki za przepis . Przy najbliższej okazjii wypróbuję .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Frąk

    Waldemar Frąk , 14.05.2016

    szkoda,że na obrazku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Farys

    Halina Farys , 14.05.2016

    Aż cieknie ślinka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Balakowicz

    Marianna Balakowicz , 14.05.2016

    Muszę zrobić, apetycznie wyglądają.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Hryckiewicz

    Jerzy Hryckiewicz , 14.05.2016

    Ale, że ze schabem :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Guślińska

    Basia Guślińska , 14.05.2016

    Tez robie z pieczarkami i serem zoltym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pakalska

    Barbara Pakalska , 14.05.2016

    mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Gronek

    Piotr Gronek , 14.05.2016

    nie smażymy!!!!!!:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Karwowski

    Stefan Karwowski , 14.05.2016

    Robię to od dawna ,dobre to jest..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Karwowski

    Stefan Karwowski , 14.05.2016

    Robię to od dawna ,dobre to jest..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Yagi Auli

    Yagi Auli , 13.05.2016

    Smakoszu Potraw przestań truć. Nie podoba się, to nie wchodz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw , 10.05.2016

    To nie jest portal obgotowaniu, to jest portal dla reklamy knorra. Nawet to potraficie spierdolić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 18.04.2016

    Kobitki - kotlet potrzebuje tłuszczu a nie smarowidełka .Masełko to na śniadanie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Klimek

    Irena Klimek , 18.04.2016

    Na ramie fuj ,masełko lepsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik , 17.04.2016

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Rumiński

    Ireneusz Rumiński , 06.04.2016

    Haha jadłem dziś tylko, że drobiowe schaby z pieczarkami :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Zalewska-Bernstål

    Barbara Zalewska-Bernstål , 06.01.2016

    Danie wysmiernite.ale nazwa ¿ profanacja naszego narodowego dania. Moge akceptowac " schab z....itd. Trend czy brak wyobrazni . Lepiej wymyslac wladne danie bez podporki.....

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schabowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schabowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schabowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schabowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schabowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schabowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schabowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schabowe z pieczarkamiSchabowe z pieczarkami

Niedzielne obiady najczęściej kojarzą się z aromatycznym rosołem i popularnymi schabowymi. Proponujemy przygotować je w nieco odmienionej wersji – ze złotą panierką oraz pieczarkowym nadzieniem. Soczyste mięso z delikatnie pikantnym farszem przypadnie do gustu zwolennikom smażonych, dobrze doprawionych kotletów. Ważnym elementem w ich przyrządzaniu jest odpowiednie nacięcie schabu i wypełnienie go pieczarkowym nadzieniem. Dzięki panierce kotlety dobrze się sklejają i po usmażeniu nie powinny się rozpadać. Możesz wzmocnić je wykałaczką. Do farszu warto dodać świeże zioła, np. oregano, pietruszkę lub bazylię. Sprawdzi się również odrobina startego żółtego sera, która podkreśli smak grzybów. Schab z pieczarkami dobrze komponuje się z ziemniakami pod różnymi postaciami – gotowanymi, pieczonymi, purée lub frytkami. Mięso jest soczyste, ale jeśli lubisz sosy, możesz dołączyć je do dania. Wybierz np. pomidorowy, tysiąca wysp lub ziołowy. Pamiętaj, by przez chwilę smażyć schabowe pod przykryciem, tak aby były dobrze upieczone także w środku. Dołącz do nich sałatkę z roszponki albo surówkę z marchewki lub selera. Sprawdź nasz przepis na schab z pieczarkami i przekonaj się, jakie to pyszne!