Sernik na zimno

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

50 dekagramów

5 sztuk

6 łyżeczek

1 szklanka

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielić ser przez maszynkę.

Krok 2

Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl. przegotowanej wody.

Krok 3

Jajka ubić z cukrem na pianę.

Krok 4

Schłodzoną Kasię dolewać stopniowo do sera i mieszać.

Krok 5

Wyłożyć na wierzch owoce i wylać chłodną galaretkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik na zimnoSernik na zimno

Sernik na zimno to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasta. Ten prosty sernik możesz podawać na różne okazje – doskonale sprawdzi się podczas świąt, rodzinnych uroczystości oraz przyjęć. Ciasto składa się z kilku warstw: biszkoptowego lub herbatnikowego spodu, serowej masy, lekko ściętej galaretki oraz owoców, np. truskawek, jagód, malin czy brzoskwiń. Choć do przygotowania masy serowej najczęściej wykorzystuje się tłusty lub półtłusty twaróg, równie dobrym pomysłem jest użycie serka homogenizowanego (jego delikatna konsystencja sprawi, że sernik będzie rozpływał się w ustach). Zazwyczaj zwieńczeniem deseru jest wylana na wierzch owocowa galaretka. By jeszcze bardziej podkreślić jej smakowe i estetyczne walory, polej ją polewą toffi lub tartą czekoladą. Pamiętaj, że sernik powinien być dobrze schłodzony, dlatego zanim go podasz, włóż go do lodówki na minimum godzinę. Już teraz skomponuj listę składników i ciesz się smakiem tego ciasta.