Sernik z jagodami na zimno

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

309

956 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2839 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8532 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

2 łyżki

masa serowo-jagodowa:

200 gramów

100 gramów

50 gramów

0 gramów

10 gramów

1.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopty pokruszyć razem z płatkami migdałowymi. Kasię roztopić w rondelku i wymieszać z biszkoptami.

Sernik z jagodami na zimno - Krok 1

Krok 2

Masę przełożyć do 4 małych metalowych obręczy lub małej, kwadratowej tortownicy o boku 16 cm i ugnieść.

Sernik z jagodami na zimno - Krok 2

Krok 3

Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać ser, skórkę z cytryny i jogurt, wymieszać.

Sernik z jagodami na zimno - Krok 3

Krok 4

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać, aby się rozpuściła. 1/2 szklanki jagód rozgnieść widelcem.

Sernik z jagodami na zimno - Krok 4

Krok 5

Masę serową wymieszać z żelatyną i jagodami. Przełożyć do obręczy i odstawić do lodówki.

Sernik z jagodami na zimno - Krok 5

Krok 6

Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Na stężałej masie jagodowej ułożyć pozostałe jagody i zalać galaretką.

Sernik z jagodami na zimno - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Margo Keirouz

    Margo Keirouz

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Pietryka

    Maria Pietryka

    piękne i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Orzeł

    Elżbieta Orzeł

    smacznie i piękne wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Orzeł

    Renata Orzeł

    wygląda pięknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katharina Pikiolek

    Katharina Pikiolek

    Jadwiga Pikiolek

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z jagodami na zimnoSernik z jagodami na zimno

Słodkie owoce połączone z kremową, serową masą to jedno z bardziej popularnych wersji sernika. Jeśli dodatkowo przyrządzisz go na puszystym spodzie z migdałami, dodasz do masy jagody i zwieńczysz całość kolorową galaretką, otrzymasz pyszny deser lub apetyczny dodatek do kawy. Jagodowe serniczki przygotowuje się na bazie twarogu sernikowego, jogurtu, cukru pudru, a także skórki z cytryny, żelatyny oraz owoców. Spód do ciasta przygotowuje się z rozpuszczonej kostki do pieczenia, pokruszonych biszkoptów i płatków migdałowych. Dzięki migdałom ciasto staje się delikatnie chrupiące. Na spód wylewa się masę serową z jagodami i polewa całość galaretką, w tym przypadku z owoców leśnych. Zamiast jagód sprawdzą się także poziomki, truskawki czy jeżyny. Pasować będą też różne smaki galaretek. Sernik musi przez jakiś czas poleżeć w lodówce, aby wszystkie składniki stężały. Udekoruj go przed podaniem listkami mięty lub świeżymi owocami. Możesz też polać talerz, na którym go serwujesz, sosem owocowym. Dowiedz się, jak przygotować jagodowe serniczki. Zapoznaj się z przepisem!