Sernik z jagodami na zimno

- Krok 1Biszkopty pokruszyć razem z płatkami migdałowymi. Kasię roztopić w rondelku i wymieszać z biszkoptami.
- Krok 2Masę przełożyć do 4 małych metalowych obręczy lub małej, kwadratowej tortownicy o boku 16 cm i ugnieść.
- Krok 3Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać ser, skórkę z cytryny i jogurt, wymieszać.
- Krok 4Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać, aby się rozpuściła. 1/2 szklanki jagód rozgnieść widelcem.
- Krok 5Masę serową wymieszać z żelatyną i jagodami. Przełożyć do obręczy i odstawić do lodówki.
- Krok 6Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Na stężałej masie jagodowej ułożyć pozostałe jagody i zalać galaretką.

Słodkie owoce połączone z kremową, serową masą to jedno z bardziej popularnych wersji sernika. Jeśli dodatkowo przyrządzisz go na puszystym spodzie z migdałami, dodasz do masy jagody i zwieńczysz całość kolorową galaretką, otrzymasz pyszny deser lub apetyczny dodatek do kawy. Jagodowe serniczki przygotowuje się na bazie twarogu sernikowego, jogurtu, cukru pudru, a także skórki z cytryny, żelatyny oraz owoców. Spód do ciasta przygotowuje się z rozpuszczonej kostki do pieczenia, pokruszonych biszkoptów i płatków migdałowych. Dzięki migdałom ciasto staje się delikatnie chrupiące. Na spód wylewa się masę serową z jagodami i polewa całość galaretką, w tym przypadku z owoców leśnych. Zamiast jagód sprawdzą się także poziomki, truskawki czy jeżyny. Pasować będą też różne smaki galaretek. Sernik musi przez jakiś czas poleżeć w lodówce, aby wszystkie składniki stężały. Udekoruj go przed podaniem listkami mięty lub świeżymi owocami. Możesz też polać talerz, na którym go serwujesz, sosem owocowym. Dowiedz się, jak przygotować jagodowe serniczki. Zapoznaj się z przepisem!