Sernik z masą krówkową

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

69

496 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

477 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1082 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

2 łyżki

300 gramów

masa serowa:

600 gramów

5 sztuk

100 gramów

200 gramów

150 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę do pieczenia Kasia rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i mieszamy z mocno pokruszonymi ciastkami. Zagniatamy ciasto i wykładamy spód tortownicy wyłożonej wcześniej pergaminem. Wstawiamy ciasto na parę minut do lodówki.

 Sernik z masą krówkową - Krok 1

Krok 2

Krówki rozpuszczamy z kilkoma łyżkami śmietany i przestudzamy.

 Sernik z masą krówkową - Krok 2

Krok 3

Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy jajka. Masa może wydawać się lekko zwarzona.

 Sernik z masą krówkową - Krok 3

Krok 4

Następnie dodajemy stopniowo ser i przestudzoną masę krówkową, a na koniec skrobię i resztę śmietany.

 Sernik z masą krówkową - Krok 4

Krok 5

Dobrze wszystko mieszamy, po czym wylewamy ciasto do blaszki i pieczemy w temperaturze 175 °C przez około 60 minut.

 Sernik z masą krówkową - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Sernik można podawać z sorbetem cytrynowym.

1

Opinie o przepisie

  • Honorata Kielczyk

    Honorata Kielczyk

    Właśnie takiego przepisu szukałam :) wygląda przepysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Sernik z masą krówkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Sernik z masą krówkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Sernik z masą krówkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Sernik z masą krówkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Sernik z masą krówkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Sernik z masą krówkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Sernik z masą krówkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Sernik z masą krówkową Sernik z masą krówkową

Sernik z masą krówkową to doskonały sposób na wypiek dla osób lubiących wyraziste w smaku słodycze. Jest dobrą alternatywą dla klasycznych ciast, a przy tym naprawdę łatwy do przyrządzenia. Spód – dzięki użyciu kruchych ciasteczek – przygotujesz bez pieczenia. Wybierz herbatniki albo ciastka owsiane, a następnie pokrusz je. Możesz użyć w tym celu tłuczka do mięsa (wtedy zawiń ciastka w czystą ściereczkę albo woreczek) lub blendera. Okruchy starannie wymieszaj z tłuszczem i cukrem, a następnie dokładnie wyłóż powstałą masą blachę. Przełóż ją do lodówki, aby stężała i stała się spójniejsza. W niewielkiej ilości śmietany kremówki rozpuść – najlepiej w kąpieli wodnej – krówki (mogą być kruche albo ciągutki). Po wystudzeniu dodaj je do masy serowej. Żeby ją otrzymać, dokładnie utrzyj składniki, a następnie połącz z serem i śmietaną. Na ciastkowy spód nałóż gotową warstwę z twarogu i cukierków, po czym upiecz. Sernik z masą krówkową warto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. To ciasto doskonale sprawdzi się na wiele okazji – jak myślisz, która będzie najodpowiedniejsza?