Sernik z mikrofali

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 szklanki

1.25 szklanki

0.25 opakowania

1 szklanka

50 dekagramów

0.5 sztuki

0.5 łyżki

3 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szklane, okrągłe, żaroodporne naczynie (średnica 22 cm, głębokość około 5 cm) wysmarować Kasią.

Krok 2

Wyciąć z tekturki krąg o średnicy 22 cm, posmarować Kasią i włożyć do przygotowanej formy.

Krok 3

Zmielone herbatniki i migdały oraz ćwierć szklanki cukru połączyć, wlać stopioną Kasię i wymieszać.

Krok 4

Wsypać do formy i ugniatając rozprowadzić na tekturce i bokach naczynia.

Krok 5

Mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 1-1,5 minuty i wyjąć z kuchenki.

Krok 6

Twaróg rozetrzeć, dodać śmietankowy serek, szklankę cukru, skórkę i sok z cytryny, esencję, roztrzepać jajka i mąkę, wyrobić.

Krok 7

Masę serową wlać do naczynia z przygotowanym uprzednio spodem z herbatników, wyrównać i mikrofalować przy ŚREDNIO WYSOKIEJ MOCY (70 proc.) przez 13-15 minut.

Krok 8

Sam środek sernika będzie niedopieczony.

Krok 9

Sernik pozostawić w naczyniu przez godzinę.

Krok 10

Ostrożnie wyłożyć na półmisek, używając łopatek do przewracania kotletów.

Krok 11

Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 12

Podawać schłodzony.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z mikrofali - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z mikrofali - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z mikrofali - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z mikrofali - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z mikrofali - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z mikrofali - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z mikrofali - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej