
Składniki
800 gramów
200 gramów
5 sztuk
4 łyżki
200 gramów
1 opakowanie
150 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Po chwili dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając.

Krok 2
Następnie dodajemy twaróg sernikowy i nadal mieszamy.

Krok 3
Do powstałej masy dodajemy cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę. Cały czas mieszamy, aż do połączenia się składników.

Krok 4
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy, nie za długo, aby masa się nie napowietrzyła.

Krok 5
Formę na sernik wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przelewamy do formy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok 55 min w temperaturze ok 170 C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik
Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za sernikiem. Ciasto to, należące do kanonu deserowego, występuje w niezliczonej ilości wersji. Jeśli szukacie przepisu na klasyczny sernik z białego sera, bez żadnych dodatków – spróbujcie naszej wersji tego ciasta. Jest prosta, szybka, a efekt finalny – zaskakujący! Wystarczy kilka podstawowych składników, aby przygotować tradycyjny sernik, z lekkim aromatem waniliowym.
Dla kogo?
Dla każdego – bez względu na wiek i upodobania kulinarne! Sernik posmakuje zwolennikom tradycyjnych, delikatnych domowych deserów.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na świąteczny stół, ale także prosty sernik idealnie sprawdzi się jako urozmaicenie codziennego menu deserowego.
Czy wiesz, że?
Wynalezienie przepisu na sernik przypisuje się Grekom, którzy już w starożytności przygotowywali deser zbliżony do współczesnego placka z białego sera, cukru i jajek.
Dla urozmaicenia:
Klasyczny sernik świetnie komponuje się z bitą śmietaną, lodami oraz liśćmi świeżej mięty. W sezonie letnim nie zapomnij o owocowym akcencie np. o truskawkach.