Sernik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

294

heart
1138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

3240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7324 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

200 gramów

5 sztuk

4 łyżki

200 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Po chwili dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając.

Sernik - Krok 1

Krok 2

Następnie dodajemy twaróg sernikowy i nadal mieszamy.

Sernik - Krok 2

Krok 3

Do powstałej masy dodajemy cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę. Cały czas mieszamy, aż do połączenia się składników.

Sernik - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy, nie za długo, aby masa się nie napowietrzyła.

Sernik - Krok 4

Krok 5

Formę na sernik wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przelewamy do formy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok 55 min w temperaturze ok 170 C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Sernik - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Myszka

    Myszka , 11.12.2022

    Czy sernik jest suchy czy wilgotny po upieczeniu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • kasz sob

    kasz sob , 01.12.2022

    Mi wyszedł przepyszny rozpisywał się ustach polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania BLACHETZKI

    Ania BLACHETZKI , 08.11.2020

    Niestety na zewnątrz było upieczone w środku surowe mimo przedłużonego czasu pieczenia

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik bezglutenowy
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - SernikSernik

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za sernikiem. Ciasto to, należące do kanonu deserowego, występuje w niezliczonej ilości wersji. Jeśli szukacie przepisu na klasyczny sernik z białego sera, bez żadnych dodatków – spróbujcie naszej wersji tego ciasta. Jest prosta, szybka, a efekt finalny – zaskakujący! Wystarczy kilka podstawowych składników, aby przygotować tradycyjny sernik, z lekkim aromatem waniliowym.

Dla kogo?

Dla każdego – bez względu na wiek i upodobania kulinarne! Sernik posmakuje zwolennikom tradycyjnych, delikatnych domowych deserów.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na świąteczny stół, ale także prosty sernik idealnie sprawdzi się jako urozmaicenie codziennego menu deserowego.

Czy wiesz, że?

Wynalezienie przepisu na sernik przypisuje się Grekom, którzy już w starożytności przygotowywali deser zbliżony do współczesnego placka z białego sera, cukru i jajek.

Dla urozmaicenia:

Klasyczny sernik świetnie komponuje się z bitą śmietaną, lodami oraz liśćmi świeżej mięty. W sezonie letnim nie zapomnij o owocowym akcencie np. o truskawkach.