Smażone warzywa w orientalnym stylu stir fried

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

336 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

499 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

10 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi oczyść z bocznych szypułek – nie obieraj, pokrój w 3-4 cm słupki, sparz je w gotującej się wodzie przez 4-5 minut.

Krok 2

Posiekaj czosnek i chili, imbir obierz, zetrzyj na tarce, wyciśnij sok z limonki, czerwoną paprykę pokrój w grube paski. Orzeszki ziemne opiecz na suchej patelni.

Krok 3

Na patelni, na rozgrzanej margarynie podsmaż chili i czosnek, gdy czosnek zacznie zmieniać kolor, dodaj warzywa, smaż je przez 2-3 minuty, po czym dodaj trzy łyżki wody, bulion na włoszczyźnie, orzechy i masło orzechowe. Wszystko razem dokładnie pomieszaj, dopraw sokiem z limonki i świeżo startym imbirem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanych warzyw brakuje tylko natki kolendry. Możesz tez dodać inne ulubione warzywa, np. marchewkę, brokuły czy fasolkę szparagową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone warzywa w orientalnym stylu stir fried - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone warzywa w orientalnym stylu stir fried - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone warzywa w orientalnym stylu stir fried - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone warzywa w orientalnym stylu stir fried - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone warzywa w orientalnym stylu stir fried - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone warzywa w orientalnym stylu stir fried - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone warzywa w orientalnym stylu stir fried - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone warzywa w orientalnym stylu stir friedSmażone warzywa w orientalnym stylu stir fried

Dobrym i szybkim sposobem na smaczne danie wegetariańskie jest przyrządzenie smażonych warzyw. Te z przepisu charakteryzują się intensywnym, orientalnym smakiem. Zapewnia go użycie papryki chili, świeżego imbiru, czosnku i soku z limonki. Zanim jednak zaczniesz doprawiać warzywa, odpowiednio je przygotuj. Z zielonych szparagów wystarczy usunąć zdrewniałe końcówki, białe natomiast należy obrać ze skórki. Paprykę pokrój w paski. Oprócz warzyw, które zostały wymienione w przepisie, możesz użyć innych rodzajów. Dobrym wyborem będą brokuły, marchew czy fasolka szparagowa. Ich smak współgra np. z orzechami (ziemne z powodzeniem zastąpisz nerkowcami). Gotowe danie warto posypać drobno siekaną natką kolendry, która dobrze podkreśli jego finalny smak. Serwuj je sauté lub z wybraną kaszą. Szczególnie sprawdzą się te o neutralnym smaku, np. kasza jaglana lub kuskus. Sprawdź nasz przepis i przyrządź z nim smaczne smażone warzywa w orientalnym stylu stir fried na – będą pasować zarówno na wegetariański obiad, jak i kolację.