Spiralki czekoladowo-waniliowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

175 gramów

70 gramów

1 łyżeczka

230 gramów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię zmiksować z cukrem pudrem. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę i szybko zagnieść.

Krok 2

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wmieszać nutellę i kakao, wyrobić.

Krok 3

Dwa kawałki ciasta: jasne i ciemne, rozwałkować na prostokąt mniej wiecej 20 x 30 cm. Można pomóc sobie wałkując przez folię, wtedy łatwiej będzie ułożyć jeden placek na drugim.

Krok 4

Jasny prostokąt położyć na oprószonym mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie).

Krok 5

Ciasto zwinąć jak roladę. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce, aż stwardnieje.

Krok 6

Ciasto po schłodzeniu pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (ciastka delikatnie się powiększają na boki).

Krok 7

Piec około 10 minut w temperaturze 170ºC.

Krok 8

Odczekać chwilkę i przenieść ciasteczka na kratkę do wystudzenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spiralki czekoladowo-waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spiralki czekoladowo-waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spiralki czekoladowo-waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spiralki czekoladowo-waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spiralki czekoladowo-waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spiralki czekoladowo-waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spiralki czekoladowo-waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Czekoladowe Crinkles
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej