Spirale z buraków z pomarańczami i miętą
łatwe
1116 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z pomarańczy. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni. Schłodzony ser pokrój w talarki.

Krok 2
Buraki obierz ze skóry a następnie używając specjalnej obieraczki pokrój je w spiralki. Następnie sparz je krótko we wrzącej wodzie i wystudź. Pomarańczę obierz i wykrój z niej tzw. segmenty.

Krok 3
Buraczane spiralki ułóż dekoracyjnie na półmisku wyłożonej rukolą i polej przygotowanym sosem.

Krok 4
Na buraczkach ułóż segmenty cytrusa, kawałki sera oraz listki mięty. Całość posyp prażonymi orzechami i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takiej przekąski będzie chrupiąca, pełnoziarnista bagietka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Spirale z buraków z pomarańczami i miętą
Spirale z buraków z pomarańczami i miętą
Jeśli lubisz połączenie delikatnych warzyw z soczystymi owocami, koniecznie wypróbuj przepis na spirale z buraków z pomarańczami. Przygotowanie tej przekąski zacznij od obrania warzyw, a następnie za pomocą specjalnej obieraczki pokrój je w cienkie paski. Na półmisek wyłóż rukolę i poukładaj dekoracyjnie kawałki buraków. Całość polej przyrządzonym uprzednio sosem – wystarczy, że sos sałatkowy wymieszasz z oliwą i sokiem z pomarańczy. Następnie na burakach połóż kawałki cytrusów (oprócz pomarańczy możesz także dodać kawałki grejpfruta), sera koziego oraz listki mięty. By podkreślić smak przekąski, koniecznie posyp ją prażonymi orzechami oraz pestkami słonecznika i dyni. Doskonałym dodatkiem do buraków z cytrusami będzie chrupiąca pełnoziarnista bagietka. Pamiętaj, że spirale nie tylko doskonale smakują, ale również dobrze prezentują się na stole, dlatego idealnie sprawdzą się podczas wszelkich uroczystości. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj tę warzywno-owocową przekąskę na najbliższą okazję.



































