Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal
105 przepisów - 21 dni
Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO
łatwe
261 osób zapisało
Składniki
700 gramów
1 opakowanie
4 łyżki
100 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieprz wsyp do moździerza i potłucz lekko, nie ucierając. Ziarenka pieprzu powinny być pokruszone, a nie starte.

Krok 2
Mięso oczyść z błon i pokrój na cztery równej grubości steki. Pokruszony pieprz wysyp na talerzyk, następnie każdy ze steków obtocz w nim z obu stron, dociskając lekko dłonią.

Krok 3
Rozgrzej patelnię z oliwą, steki smaż po 3-5 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubisz. Gotowe steki zdejmij z patelni, przełóż na talerz i przykryj – pozostaw na kilka minut, aby mięso „odpoczęło”.

Krok 4
W tym czasie na tej samej patelni przesmaż pokrojoną drobno szalotkę, następnie wlej wino i odparuj alkohol. Na koniec dodaj śmietanę, zagotuj i dopraw do smaku. Gotowe steki podawaj z sosem.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takich steków będą grube domowe frytki oraz sałata, np. rukola.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO
Doda siły i energii na cały dzień! Sprawdzi się idealnie po intensywnym treningu, przyśpieszając regenerację mięśni. Stek wołowy w kruszonym pieprzu! Odpowiednio przyprawione, dobrej jakości mięso to coś, obok czego nie da się przejść obojętnie. Od czasu do czasu pozwól sobie na małą ucztę!
Dla kogo? Dla prawdziwych mięsożerców. Dla wszystkich, którzy kochają konkretne i pożywne dania. Sztuka mięsa wołowego zaspokoi głód każdego, bez obaw! Ze względu na wysoką ilość białka, to także dobra propozycja dla osób aktywnie uprawiających sport.
Na jaką okazję? W okresie letnim steki wołowe to świetna propozycja na grilla w gronie najbliższych. Kiedy pogoda nie dopisuje, można je przyrządzić w zaciszu swojego domu w ramach głównego posiłku dnia.
Dla urozmaicenia: Usmażonego steka możesz podać w towarzystwie domowych frytek lub sałaty.
Czy wiesz, że? Wbrew powszechnym opiniom, usmażenie perfekcyjnego steka to sztuka do opanowania! Wystarczy znać kilka podstawowych zasad. Czas notować! Należy pamiętać o tym, aby mięso nie było świeżo wyciągnięte z lodówki. Sam proces smażenia powinien odbywać się z użyciem tłuszczu, który dobrze znosi wysokie temperatury. W czasie smażenia nie nakłuwaj mięsa, w przeciwnym wypadku stek straci swoją soczystość.
Czas na steki - well done, medium czy rare?