Świąteczna makrela z marchewkowym farszem
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makrelę myjemy osuszamy wyciągamy wnętrzności ponownie płuczemy . Nacinamy skórkę i posypujemy przyprawą do ryb .
Krok 2
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka . Na patelni na maśle podsmażamy posiekaną cebulkę dodajemy marchewkę i smażymy . Dodajemy pokruszoną kostkę warzywną ,pokruszoną kostę czosnkową i pieprz do smaku . Smażymy doprawiamy przyprawą w płynie . Na koniec kropimy cytryną .
Krok 3
Taki farsz wkładamy do brzuszka ryby . Wkładamy rybę do piekarnika na ok 30 min zależności od wielkości ryby i pieczemy . Przed podaniem solimy solą morską i kropimy cytryną .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej