Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami

i sałatką colesław

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

28

heart
587 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

461 osób wydrukowało

Pobierz pdf

752 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 łyżeczek

4 sztuki

1 szczypta

8 sztuk

8 sztuk

2 sztuki

4 sztuki

12 sztuk

2 szklanki

4 sztuki

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pierś z kurczaka umyj, dokładnie osusz. Mięso pokrój w grubą kostkę. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj oliwę z oliwek i suszony lubczyk. Mięso wymieszaj z marynatą i wstaw do lodówki na ok 30 minut.

Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - Krok 1

Krok 2

Warzywa dokładnie umyj, paski papryki przekrój na 3 kawałki, połówkę cebuli przekrój na ćwiartki (nie powinna rozdzielić się w piórka). Zamarynowane mięso nadziewaj naprzemiennie z warzywami na patyczki do szaszłyków. Początek i koniec szaszłyka powinna stanowić pieczarka. Gotowe szaszłyki smaż na patelni grillowej.

Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry, a następnie w słupki (grubość frytek zależy od gustu). Pokrojone ziemniaki przełóż do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz ze skrobi, następnie osusz i wymieszaj z oliwą z oliwek. Gotowe ziemniaki ułóż na blaszce z pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 20 minut do zrumienienia. W połowie pieczenia przemieszaj frytki, aby ładnie się przypiekły z obu stron.

Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - Krok 3

Krok 4

Kapustę drobno pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej, marchewkę również zetrzyj na tarce. Przygotuj sos sałatkowy: jogurt wymieszaj z sosem koperkowo-ziołowym. Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj. Gotowe szaszłyki podaj z frytkami i sałatką colesław.

Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - Krok 4
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, jodu, witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminy C, witaminy A, witaminy E, niacyny, folianów, żelaza, cynku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wegetariańskie tortille
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami

Uwielbiasz smak i aromat grillowanych potraw? Warto przyrządzać je także w domowej kuchni poza sezonem grillowym. Zaserwuj sobie i swoim bliskim szaszłyki z kurczaka podane z pieczonymi frytkami i sałatką colesław. Pyszny obiad gwarantowany!

Dla kogo? To znakomite danie na rodzinny obiad. Nie dość, że smakuje wyśmienicie, to też pięknie się prezentuje – warzywa podane w takiej formie będą niezwykle atrakcyjną częścią posiłku.

Na zdrowie! Szaszłyki z kurczaka podane z pieczonymi frytkami i sałatką colesław to danie, które ma wszystko, czego nasz organizm oczekuje od dobrze zbilansowanego głównego posiłku dnia. Mięso drobiowe jest źródłem m.in. białka oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w nim witaminę: B1 (0,4mg, czyli 36,4% RWS), B2 (0,6mg, czyli 42,9% RWS), B6 (1,7mg, czyli 121,4% RWS) oraz B12 (0,7µg, czyli 28% RWS).

Czy wiesz, że? Sałatka coleslaw jest popularna na całym świecie. Jej bazę zawsze stanowi surowa poszatkowana kapusta. W zależności od kraju różni się dodatkami. Często wykorzystuje się marchewkę, jabłko bądź ananasa. Skąd nazwa surówki? Wywodzi się prawdopodobnie z języka holenderskiego od słowa koolsla, które jest skrótem od koolsalade i oznacza… właśnie surówkę z kapusty.