Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

300

1156 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3530 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7836 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

0.5 szklanki

100 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

2 ziarna

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj koperek, ogórki pokrój w drobną kostkę.

Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem - Krok 1

Krok 2

Mięsa mielone przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, połowę posiekanego koperku, jajko oraz połowę opakowania Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Z powstałego farszu uformuj małe pulpety.

Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem - Krok 2

Krok 3

Mięsne kulki obsmaż na patelni na rozgrzanej Ramie, dodaj pokrojone ogórki, wlej 100 ml wody oraz przyprawy. Gotuj 7-10 minut pod przykryciem.

Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj śmietanę, koperek i pozostałą zawartość produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze minutę.

Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać łyżkę kaparów.

5

Opinie o przepisie

  • Madlen

    Madlen , 17.04.2020

    Super. Wczoraj gotowałam. Będę robiła w przyszłości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna  pach

    Martyna pach, 11.11.2019

    bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 30.10.2019

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniela  winiewska

    daniela winiewska , 28.10.2019

    dzięki, pyszne jedzenie, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 22.06.2018

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiemSzwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem

Drobne klopsiki z mięsa mielonego to bardzo popularna w Szwecji potrawa. Klopsy po szwedzku w sosie z kiszonym ogórkiem to nieco odmieniona wersja pulpetów popularnych w kuchni polskiej. Do ich przygotowania użyj trzech rodzajów mięsa: wołowego, wieprzowego i cielęciny, ewentualnie mięsa drobiowego. Połącz je z dodatkiem pieczywa, jajka oraz posiekanego koperku, który będzie stanowił smaczne urozmaicenie. Formuj małe kuleczki – najlepsze będą na jeden kęs. Podsmaż je, a następnie dodaj do nich ogórki kiszone i przygotuj sos. Zabiel go śmietaną i dodaj przyprawy oraz pozostałą część koperku. Doskonale będzie podkreślał smak ogórków oraz sosu. Tak przygotowane szwedzkie klopsiki podasz na wiele sposobów. Jeśli chcesz zachować szwedzki klimat potrawy, przyrządź ziemniaki Hasselback, czyli pieczone i charakterystycznie gęsto nacięte – wtedy danie zyska też bardziej wykwintny charakter. Na codzienny posiłek sprawdzi się dodatek frytek, kaszy albo purée z ziemniaków. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji.