Szybkie ciasto z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

606

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

4 sztuki

0.6 szklanki

0.6 szklanki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztopić w rondelku i ostudzić. Jajka wbić do malaksera, wsypać cukier i ubić na puszystą masę.

Krok 2

Wlać przestudzoną Kasię i wymieszać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wsypać otartą skórkę z pomarańczy i wymieszać.

Krok 3

Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić na cząstki.

Krok 4

Ciasto wylać na przygotowana blaszkę, ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec około 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pyszna szarlotka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybkie ciasto z jabłkamiSzybkie ciasto z jabłkami

Szybkie, smaczne i uniwersalne – takie właśnie jest ciasto z jabłkami upieczone według tego przepisu. Przygotujesz je z dowolnego rodzaju jabłek (słodkich ligoli, słodko-kwaśnych glosterów lub kwaśnych renetów). Obierz je ze skórki i wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Opcjonalnie możesz zetrzeć je na tarce o grubych oczkach – pamiętaj wtedy jedynie o odciśnięciu nadmiaru soku. Podstawą tego wypieku powinien być miękki spód. Aby taki wyszedł, najpierw jajka wraz z cukrem ubij na puszystą masę, a dopiero później połącz ją z rozpuszczoną kostką do pieczenia, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Do ciasta możesz dodać również aromatyczną skórkę startą z pomarańczy. Owoce rozłóż na przygotowanym spodzie i całość wstaw do piekarnika. Wypiek warto udekorować słodką kruszonką, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem połączonym z cynamonem, który doskonale podkreśli smak jabłek. Ten przepis udowadnia, że pieczenie może być przyjemne i proste – przekonaj się o tym.