
Składniki
150 gramów
200 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, jajo z zimnym mlekiem.

Krok 2
Jabłko obierz, pokrój w małe kawałki i wymieszaj z ciastem.

Krok 3
Placki z jabłkami smaż na rozgrzanej patelni, z 2 łyżkami oleju, z obu stron na złoty kolor.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Puszyste placki z jabłkami
Bardzo delikatne, pachnące i puszyste placki z jabłkami to doskonała propozycja na szybki słodki obiad lub deser na ciepło. Nazywane też często racuchami z jabłkami, stanowią jedno z klasycznych i popularnych dań. Według najprostszego przepisu na placki z jabłkami przyrządza się je z zaledwie kilku składników, m.in. mleka, mąki i jabłek. Prosto, błyskawicznie i smacznie. Za sprawą puszystych placków z jabłkami niczego więcej do kulinarnego szczęścia nie potrzeba!
Dla kogo?
Placki z jabłkami kochają mali i duzi smakosze. Oto receptura, która jest w stanie pogodzić najróżniejsze gusta i upodobania smakowe. Po przepis na placki z jabłkami powinni sięgać kucharze, którzy cenią uniwersalne dania.
Na jaką okazję?
Za sprawą naszych instrukcji z przepisu na placki z jabłkami bez trudu przyrządzisz pyszny deser na ciepło, który uwieńczy obiad. Koniecznie sprawdź, jak zrobić placki z jabłkami i spróbuj tych puszystych słodkości w porze podwieczorku.
Czy wiesz, że?
Do placuszków z jabłkami najlepiej wybrać dość kwaśne owoce, które dobrze będą komponować się ze słodkimi dodatkami. Do masy na placki z jabłkami warto dodać także cynamon lub wanilię. Dzięki tym przyprawom potrawa stanie się jeszcze smaczniejsza i bardziej pachnąca. Przepis na placki z jabłkami urozmaica się też często wiórkami kokosowymi, płatkami kukurydzianymi lub owsianymi.
Dla urozmaicenia:
Serwuj placki z jabłkiem polane śmietaną i posypane cukrem pudrem. Można też podawać je z homogenizowanym serkiem waniliowym lub bitą śmietaną. W takiej postaci puszyste placki z jabłkami będą także wspaniale smakowały, jeśli dołączysz do nich bakalie, świeże owoce i polewę owocową lub czekoladową. Wypróbuj najprostszy przepis na placki z jabłkami. Życzymy smacznego!