Tarta jabłkowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

963

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

380 gramów

200 gramów

140 gramów

1 sztuka

nadzienie:

0.5 kilograma

3 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Krok 2

W tym czasie do garnka dać Kasię, cukier i jabłka i dusić, aż jabłka będą miękkie. Dodać cynamon i rodzynki.

Krok 3

Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką.

Krok 4

Wykleić foremkę, pozostałe ciasto rozwałkować i wykroić koło, którym przykryjemy mus jabłkowy.

Krok 5

Masą jabłkową napełnić foremkę i przykryć je wyciętym ciastem.

Krok 6

Powierzchnię ciasta posmarować rozbitym żółtkiem. Z reszty ciasta wykroić za pomocą papierowego szablonu lub po prostu nożem i nałożyć na wierzch ciastka.

Krok 7

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 35 minut

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta jabłkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta jabłkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta jabłkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta jabłkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta jabłkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta jabłkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta jabłkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej