Tarta z truskawkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

93 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1.5 szklanki

1 szczypta

dodatki:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto razem wymieszać i ugnieść.

Krok 2

Później wstawić do lodówki na około pół godziny.

Krok 3

Następnie wylepić ciastem natłuszczoną formę.

Krok 4

Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 5

Truskawki umyć dokładnie i oberwać ogonki.

Krok 6

Układać według uznania na upieczonym cieście. Smacznego ;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z truskawkamiTarta z truskawkami

W sezonie letnim pojawia się mnóstwo świeżych i apetycznych owoców. Warto więc po nie sięgać i przygotowywać pyszne wypieki. Wśród nich powinny pojawić się ciasta, np. tarta z truskawkami. Upiecz ją na klasycznym kruchym spodzie. Przyrządzisz go na bazie kostki do pieczenia, jajek oraz mąki pszennej lub jej odmiany – mąki krupczatki. Wyłóż nim charakterystyczną okrągłą formę o pofałdowanych brzegach. Opcjonalnie, wzbogacisz smak ciasta szczyptą cukru waniliowego. Przed rozwałkowaniem, warto je wstawić na chwilę do lodówki. Kruchy spód możesz zastąpić ciastem francuskim lub drożdżowym. Ponieważ truskawki mają w sobie sporo wody, należy je układać na upieczonym spodzie – ewentualnie zrób z nich gęsty dżem lub mus, który wraz z ciastem wstawisz do piekarnika. Owocową kompozycję dowolnie urozmaicaj. Z truskawkami świetnie będą smakować maliny oraz jeżyny. Kwaśny posmak uzyskasz natomiast dzięki czerwonej porzeczce. Tartę z truskawkami podawaj z bitą śmietaną, oprószoną cukrem pudrem. Wydrukuj listę składników i wypróbuj nasz przepis.