Tiramisu

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

14

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

430 osób wydrukowało

Pobierz pdf

362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 opakowania

0.5 szklanki

1 szklanka

500 mililitrów

4 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trzeba zacząć od zaparzenia kawy, bo musi wystygnąć. Do kawy wlać 1/4 szklanki likieru.

Krok 2

Tym "napojem" (wystudzonym) będziemy nasączać biszkopty, tylko z jednej strony.

Krok 3

Wylewamy go sobie na talerz głęboki i szybko zanurzamy, po czym układamy biszkopty jeden przy drugim na blaszce, mokrą stroną do góry.

Krok 4

Na to kładziemy masę serową.

Krok 5

Jak ją zrobić? Najpierw ubijamy śmietanę z cukrem (wcześniej schłodzić, łatwiej się ubije). Tę śmietanę dodajemy do sera i mieszamy mikserem. Powinna nam wyjść gładka masa.

Krok 6

Grubo smarujemy biszkopty i znów układamy warstwę. Ja zwykle dwa razy smaruję grubo masą serową.

Krok 7

Na wierzch układamy biszkopty i o połowę cieńszą od poprzednich warstwę sera. I do lodówki, najlepiej na całą noc.

Krok 8

Przed podaniem zetrzeć gorzką czekoladę na drobniutkich oczkach lub posypać dobrym kakao.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej