Tiramisu

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

430 osób wydrukowało

Pobierz pdf

362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 opakowania

2 opakowania

500 mililitrów

1 szklanka

1 opakowanie

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trzeba zacząć od zaparzenia kawy, bo musi wystygnąć. Do kawy wlać 1/4 szklanki likieru.

Krok 2

Tym "napojem" (wystudzonym) będziemy nasączać biszkopty, tylko z jednej strony.

Krok 3

Wylewamy go sobie na talerz głęboki i szybko zanurzamy, po czym układamy biszkopty jeden przy drugim na blaszce, mokrą stroną do góry.

Krok 4

Na to kładziemy masę serową.

Krok 5

Jak ją zrobić? Najpierw ubijamy śmietanę z cukrem (wcześniej schłodzić, łatwiej się ubije). Tę śmietanę dodajemy do sera i mieszamy mikserem. Powinna nam wyjść gładka masa.

Krok 6

Grubo smarujemy biszkopty i znów układamy warstwę. Ja zwykle dwa razy smaruję grubo masą serową.

Krok 7

Na wierzch układamy biszkopty i o połowę cieńszą od poprzednich warstwę sera. I do lodówki, najlepiej na całą noc.

Krok 8

Przed podaniem zetrzeć gorzką czekoladę na drobniutkich oczkach lub posypać dobrym kakao.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej