Tiramisu - szybko i łatwo

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

1 opakowanie

masa:

1 opakowanie

250 gramów

3 sztuki

3 łyżki

nasączenie:

6 łyżek

150 mililitrów

1 opakowanie

posypka:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw trzeba zrobić wywar, w którym będziemy moczyć biszkopty:6 łyżek kawy nasypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą (ok. 300 ml) i dodajemy wódkę i olejek bądź amaretto. Czekamy aż ostygnie.

Krok 2

Masa: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia się składników, śmietanę ubijamy (można dodać olejek rumowy) i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając.

Krok 3

Pierwszą warstwą są biszkopty - lekko je moczymy (dosłownie muskamy tylko powierzchnią, bo bardzo szybko chłoną roztwór) układamy na dnie formy, następnie wykładamy połowę masy, kolejna warstwa biszkoptów, druga część masy i posypujemy kakaem. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tiramisu - szybko i łatwo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tiramisu - szybko i łatwo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tiramisu - szybko i łatwo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tiramisu - szybko i łatwo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tiramisu - szybko i łatwo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tiramisu - szybko i łatwo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tiramisu - szybko i łatwo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej