Tofurnik: sernik z tofu na zimno - przepis wegański | Przepisy.pl pixel

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

130

heart
403 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

874 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1669 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

120 gramów

100 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 szczypta

masa:

400 gramów

1 sztuka

400 mililitrów

3 łyżeczki

120 gramów

0.5 opakowania

dekoracja:

150 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Morele oraz daktyle namaczamy w ciepłej wodzie ok. 15 min. Migdały przesypujemy do miski. Wrzucamy odsączone morele oraz daktyle. Dodajemy olej kokosowy oraz sól. Całość blendujemy na gładką masę.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 1

Krok 2

Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy ciastem.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 2

Krok 3

Do rondelka wlewamy gęstą część napoju kokosowego. Dodajemy agar. Całość podgrzewamy, aż masa zacznie bulgotać.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 3

Krok 4

Następnie dodajemy pokrojone na kawałki tofu. Wyciskamy sok z cytryny, dosypujemy zmielony na puder cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Całość blendujemy na gładką masę.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 4

Krok 5

Masę przelewamy na migdałowy spód.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 5

Krok 6

Dekorujemy świeżymi malinami i borówkami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegańskiTofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański

Ciasto bez glutenu, bez jajek, bez laktozy – czy wobec tego można w nim znaleźć cokolwiek? Jasna sprawa! Sekretem przepisu na wegański tofurnik jest wykorzystanie produktów, które być może rzadziej pojawiają się w kuchniach, ale z pewnością zasługują na uwagę. Przyjrzyjcie im się z bliska.

Dla kogo?

Po nasz tofurnik śmiało sięgną zwolennicy diet roślinnych lub osoby zmagające się z nietolerancją glutenu i laktozy. O dokładkę poproszą jednak również ci smakosze, którzy na co dzień nie wyłączają popularnych składników z diety – niebanalny sernik wegański smakuje każdemu.

Na jaką okazję?

Tofurnik bezglutenowy z powodzeniem można umieścić na świątecznym stole obok tradycyjnych serników i mazurków. Okaże się dla nich poważną konkurencją!

Czy wiesz, że?

Dieta wegańska wyklucza z jadłospisu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Mowa nie tylko o oczywistym mięsie, ale również o nabiale, galaretkach z żelatyny czy miodzie.

Dla urozmaicenia:

Oprócz owoców, do ozdobienia tofurnika bez glutenu użyjcie płatków migdałowych.