Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

45

347 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

387 osób wydrukowało

Pobierz pdf

875 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

225 gramów

4 sztuki

225 gramów

krem:

225 gramów

2 łyżki

nadzienie i dekoracja:

2 łyżki

1 sztuka

40 gramów

lemon curd:

2 sztuki

2 sztuki

160 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ucieraj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę (przez ok. 1,5 minuty mikserem). Dodawaj kolejno jajka, cały czas ucierając masę. Dosyp trochę mąki przy ostatnim jajku. Dodaj resztę mąki i skórkę z cytryny za pomocą metalowej łyżki lub szpatułki.

Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - Krok 1

Krok 2

Wyłóż masę do dwóch natłuszczonych tortownic o średnicy 20 cm. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4) przez 30-35 minut. Odłóż na kratkę do wystygnięcia.

Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - Krok 2

Krok 3

Połącz składniki kremu na jednolitą masę. Dekoracja: pokrój skórkę z cytryny na długie paski, włóż do rondelka, dodaj cukier i 100 ml wody i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotuj, a następnie gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu. Rozłóż na pergaminie i pozostaw do wystygnięcia.

Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - Krok 3

Krok 4

Lemon curd: W niedużym garnuszku roztrzep jajka, żółtka i cukier, do połączenia. Postaw na kuchence, podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze). Dodaj masło i sok z cytryny. Mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, przetrzyj przez sitko.

Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - Krok 4

Krok 5

Nałóż na siebie dwie warstwy tortu, przekładając je 1/3 kremu i kremem cytrynowym lemon curd. Kolejną 1/3 część kremu rozsmaruj na wierzchu, a resztę włóż do szprycy i udekoruj brzegi tortu rozetkami. Ozdób srebrnymi kuleczkami i karmelizowaną cytryną.

Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - Krok 5
Tagi:
1

Opinie o przepisie

  • Danka MA

    Danka MA

    mmm

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej