Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

45

356 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

387 osób wydrukowało

Pobierz pdf

875 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

225 gramów

225 gramów

4 sztuki

225 gramów

krem:

225 gramów

100 gramów

2 łyżki

nadzienie i dekoracja:

2 łyżki

1 sztuka

40 gramów

lemon curd:

2 sztuki

2 sztuki

160 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ucieraj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę (przez ok. 1,5 minuty mikserem). Dodawaj kolejno jajka, cały czas ucierając masę. Dosyp trochę mąki przy ostatnim jajku. Dodaj resztę mąki i skórkę z cytryny za pomocą metalowej łyżki lub szpatułki.

Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - Krok 1

Krok 2

Wyłóż masę do dwóch natłuszczonych tortownic o średnicy 20 cm. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4) przez 30-35 minut. Odłóż na kratkę do wystygnięcia.

Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - Krok 2

Krok 3

Połącz składniki kremu na jednolitą masę. Dekoracja: pokrój skórkę z cytryny na długie paski, włóż do rondelka, dodaj cukier i 100 ml wody i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotuj, a następnie gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu. Rozłóż na pergaminie i pozostaw do wystygnięcia.

Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - Krok 3

Krok 4

Lemon curd: W niedużym garnuszku roztrzep jajka, żółtka i cukier, do połączenia. Postaw na kuchence, podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze). Dodaj masło i sok z cytryny. Mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, przetrzyj przez sitko.

Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - Krok 4

Krok 5

Nałóż na siebie dwie warstwy tortu, przekładając je 1/3 kremu i kremem cytrynowym lemon curd. Kolejną 1/3 część kremu rozsmaruj na wierzchu, a resztę włóż do szprycy i udekoruj brzegi tortu rozetkami. Ozdób srebrnymi kuleczkami i karmelizowaną cytryną.

Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Danka MA

    Danka MA , 22.03.2016

    mmm

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Torcik mango
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej