Wegańska tarta ze szpinakiem i brokułami: wege | Przepisy.pl pixel

Wegańska tarta z szpinakiem i brokułami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

125 gramów

250 mililitrów

1 łyżeczka

2 garść

nadzienie:

30 mililitrów

100 gramów

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

100 mililitrów

200 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Zimną margarynę pokrój w kostkę. W dużej misce połącz margarynę z mąką, wodą i przyprawą Knorr zagniatając ciasto. Gotowe włóż do lodówki na 30 minut.

Krok 2

2. Następnie rozgrzej piec do 170 stopni. Przygotuj foremkę do pieczenia tarty. Wytnij dwa okręgi z pergaminu o średnicy większej niż foremka. Jednym pergaminem wyłóż dno. Gotowa ciasto rozwałkuj i ostrożnie przełóż do foremki. Wyrównaj brzegi. Połóż na wierzch drugi pergamin, wsyp ziarna i całość piecz 20 minut.

Krok 3

3. Po tym czasie wyjmij ostrożnie pergamin z ziarnami. Ziarna przesyp do pojemnika. Możesz ich używać do pieczenia wielokrotnie. Tartę włóż ponownie do pieca i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Krok 4

4. Teraz przygotuj nadzienie. Cebulę pokrój w kostkę, brokuł i grzyby lekko poszatkuj. Podsmaż warzywa na patelni z oejem. Pod koniec smażenia dodaj szpinak i dopraw wszystko przyprawą Knorr.

Krok 5

5. Na końcu dodaj orzechy, zdejmij warzywa z ognia. Wlej śmietanę. Wymieszaj. Poczekaj aż wszystko lekko ostygnie i dodaj wegański zamiennik jajek.

Krok 6

6. Przełóż nadzienie do wypieczonej tarty. Rozłóż równomiernie. Ser feta rozkrusz w dłoniach i posyp tarte. Zapiekaj ponownie przez ok 20 minut aż wszystko lekko się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również używać innych warzyw jeśli lubisz eksperymentować w kuchni. Spróbuj również wypiec mini tarty w foremkach do muffinów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska tarta z szpinakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska tarta z szpinakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska tarta z szpinakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska tarta z szpinakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska tarta z szpinakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska tarta z szpinakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska tarta z szpinakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska tarta z szpinakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańska tarta z szpinakiem i brokułamiWegańska tarta z szpinakiem i brokułami

Kruchy spód, a na nim wyśmienite wytrawne nadzienie z zielonych warzyw to pomysł na pyszną tartę wegańską z szpinakiem i brokułami, która prędko się nie nudzi. Do tej pory trudno było wyobrazić sobie zrobienie dobrego kruchego ciasta bez użycia żółtka? Wegańskie receptury coraz częściej udowadniają, że ulubione potrawy bez problemu można przygotować, eliminując produkty pochodzenia zwierzęcego.

Dla kogo?

Wegańska targa ze szpinakiem i brokułami to świetna opcja dla miłośników warzywnych specjałów podawanych na gorąco. W takim wydaniu nawet kontrowersyjny w wielu domach szpinak będzie znikać ekspresowo.

Na jaką okazję?

Wegańska tarta z warzywami to kapitalny sposób na urozmaicenie obiadowego menu. Dziwnym trafem został nadprogramowy kawałek? Wykorzystaj go jako lunch do pracy na dzień następny. Nadal będzie smakować fantastycznie.

Czy wiesz, że?

Zastanawiasz się, co może być wegańskim zamiennikiem jajka? Użyj aquafaby, czyli wody, w której była moczona lub gotowana ciecierzyca. W roli roślinnego jajka sprawdzi się również siemię lniane.

Dla urozmaicenia:

Zieleniny nigdy za wiele! Wegańską tartę ze szpinakiem i brokułami podawaj z sałatką z rukoli albo roszponki.