Wielkanocne ciasto cytrynowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

40

291 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

630 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1036 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

225 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

100 gramów

krem i dekoracja:

200 gramów

80 mililitrów

65 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natłuść formę i oprósz mąką.

Wielkanocne ciasto cytrynowe - Krok 1

Krok 2

W dużej misce zmiksuj: Kasię, cukier, jajka, wanilię, mąkę, proszek do pieczenia, sok i startą skórkę z 1 cytryny.

Wielkanocne ciasto cytrynowe - Krok 2

Krok 3

Dodaj borówki i wymieszaj.

Wielkanocne ciasto cytrynowe - Krok 3

Krok 4

Wlej masę do formy i piecz przez 40-45 minut do momentu, aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy.

Wielkanocne ciasto cytrynowe - Krok 4

Krok 5

Ciasto wyjmij z formy i odstaw do wystygnięcia.

Wielkanocne ciasto cytrynowe - Krok 5

Krok 6

Śmietankę podgrzej. 1/5 tabliczki czekolady zetrzyj na wiórki, resztę posiekaj, włóż do gorącej śmietanki i rozpuść w kąpieli wodnej. 2/3 masy czekoladowej wyłóż na wierzch ciasta.

Wielkanocne ciasto cytrynowe - Krok 6

Krok 7

Do reszty rozpuszczonej czekolady wsyp płatki kukurydziane i delikatnie zamieszaj tak by czekolada pokryła płatki.

Wielkanocne ciasto cytrynowe - Krok 7

Krok 8

Z płatków ułóż gniazdo na szczycie tortu. Do środka gniazda wsyp borówki i kolorowe jajeczka.

Wielkanocne ciasto cytrynowe - Krok 8

Krok 9

Całość posyp wiórkami z cytryny i białej czekolady.

Wielkanocne ciasto cytrynowe - Krok 9
9

Opinie o przepisie

  • Monika Strach

    Monika Strach

    czy zamiast w tortownicy mozna upiec w formie na babke?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Bożena Tomczak

    Bożena Tomczak

    A jaka duża tortownica ma być i co można dać zamiast borówek?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Domenica Levicky

    Domenica Levicky

    suuuper

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tina Capsa

    Tina Capsa

    Ile soku z cytryny trzeba dać do ciasta ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta  Kowalczuk

    Edyta Kowalczuk

    Bardzo łatwo i szybko sie robi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta  Kowalczuk

    Edyta Kowalczuk

    Zrobiłam na święta ciekawe czy bedzie gościom smakować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Urszula

    Urszula Urszula

    Dopiero mam zamiar zrobić przepis mi się podoba

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocne ciasto cytrynoweWielkanocne ciasto cytrynowe

Szukasz inspiracji na smaczny i efektowny wypiek świąteczny? Wielkanocne ciasto cytrynowe z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Przygotuj je, łącząc ze sobą składniki, aż do uzyskania puszystej masy. Ekstrakt z wanilii zastąp ewentualnie ekstraktem migdałowym lub cytrynowym. Wybierz ten ostatni, jeśli chcesz wzmocnić kwaśny posmak ciasta. Pamiętaj, aby dokładnie natłuścić formę przed umieszczeniem w niej gotowej masy – dzięki temu nie przywrze do jej brzegów (najlepiej sprawdzi się tortownica). Do przyrządzenia kremu będzie potrzebna roztopiona czekolada – biała, mleczna lub gorzka. Kiedy ciasto upiecze się i ostygnie, polej nią jego wierzch. Na koniec stwórz dowolny kształt świąteczny z płatków kukurydzianych obtoczonych w czekoladzie, skórki ze sparzonej cytryny i pomarańczy oraz borówek. Te ostatnie możesz także zastąpić malinami lub czarnymi porzeczkami. Dodaj wielkanocną dekorację w formie słodyczy w kształcie jajek. Podawaj na dużym półmisku. Koniecznie podziel się opinią w komentarzu. Smacznego.