
Składniki
6 sztuk
1 łyżeczka
300 gramów
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety rozbij, posyp przyprawą Knorr i smaż na smalcu około 5 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej tłuszczem ze smażenia, dopraw solą i pieprzem.

Krok 2
Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ułóż na kotletach. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Skrop winem po 15 minutach pieczenia.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z jabłkami
Kotlety schabowe to tradycyjna polska potrawa. Podawane są chyba w każdej rodzinie i zawsze cieszą się ogromnym uznaniem domowników. Zwłaszcza mężczyźni przepadają za ich smakiem. Sekretem idealnych schabowych jest chrupiąca panierka i duży rozmiar kotleta, który zadowoli każdego głodomora. Jak jednak sprawić, aby schabowe były nieco bardziej wykwintne? Jeśli pragniesz przełamać kuchenną nudę, przygotuj kotlety schabowe bez typowej panierki, ale za to w towarzystwie jabłek. Ich soczysty, lekko kwaśny smak wzbogaci smak mięsa podczas wspólnego zapiekania w piekarniku, a dodatek białego wina sprawi, ze danie będzie jeszcze bardziej wyszukane. Mięso podawaj z ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi. Możesz przygotować do nich również surówkę z marchwi. Przyrządź schabowego z jabłkami na niedzielny obiad i zaskocz swoją rodzinę. Tę propozycję na pewno pokochają.