
Składniki
6 sztuk
1 łyżeczka
300 gramów
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety rozbij, posyp przyprawą Knorr i smaż na smalcu około 5 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej tłuszczem ze smażenia, dopraw solą i pieprzem.

Krok 2
Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ułóż na kotletach. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Skrop winem po 15 minutach pieczenia.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z jabłkami
Kotlety schabowe to tradycyjna polska potrawa. Podawane są chyba w każdej rodzinie i zawsze cieszą się ogromnym uznaniem domowników. Zwłaszcza mężczyźni przepadają za ich smakiem. Sekretem idealnych schabowych jest chrupiąca panierka i duży rozmiar kotleta, który zadowoli każdego głodomora. Jak jednak sprawić, aby schabowe były nieco bardziej wykwintne? Jeśli pragniesz przełamać kuchenną nudę, przygotuj kotlety schabowe bez typowej panierki, ale za to w towarzystwie jabłek. Ich soczysty, lekko kwaśny smak wzbogaci smak mięsa podczas wspólnego zapiekania w piekarniku, a dodatek białego wina sprawi, ze danie będzie jeszcze bardziej wyszukane. Mięso podawaj z ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi. Możesz przygotować do nich również surówkę z marchwi. Przyrządź schabowego z jabłkami na niedzielny obiad i zaskocz swoją rodzinę. Tę propozycję na pewno pokochają.