Zachód Słońca

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

84 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

6 sztuk

1 szklanka

2 szklanki

6 łyżek

2 łyżeczki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier, żółtka zmiksować, dodać 2 szklanki mąki, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krok 2

Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Krok 3

Ciasto podzielić na 3 części: - do jednej dodać 0,5 szklanki maku i aromat migdałowy - do drugiej dodać 2 łyżki kakao - do trzeciej dodać 1 łyżkę mąki.

Krok 4

Do keksówki najpierw wlewamy ciasto z makiem, przez środek robimy rowek, wlewamy ciasto z kakaem, znów robimy rowek i wlewamy ciasto białe.

Krok 5

Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 *C.

Krok 6

Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zachód Słońca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zachód Słońca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zachód Słońca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zachód Słońca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zachód Słońca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zachód Słońca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zachód Słońca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zachód SłońcaZachód Słońca

Jeśli szukacie prostego przepisu na pyszny domowy deser, wypróbujcie naszą propozycję, którą jest ciasto zachód słońca. Jego przygotowanie nie wymaga zaawansowanych umiejętności cukierniczych, dzięki czemu każdy może spróbować swoich sił w kuchni, niezależnie od dotychczasowego doświadczenia. Wyjątkowy smak placka tworzy mak o migdałowym aromacie, połączony z ciastem kakaowym. Istotny jest sposób wlewania dwóch rodzajów ciasta. Róbcie to tak, aby nie połączyły się ze sobą. Dzięki temu babka zachód słońca będzie wyglądać zjawiskowo!

Dla kogo?

Dla każdego, bez wyjątku!

Na jaką okazję?

Zachód słońca to ciasto, które przygotujecie zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.

Czy wiesz, że?

Uprawy maku muszą być w Polsce rejestrowane, co wynika z przepisów ustawowych. Aby rozpocząć uprawę tej rośliny, musisz posiadać między innymi odpowiedniej jakości materiał siewny, a także pomieszczenia, zabezpieczone przed kradzieżą makówek.

Dla urozmaicenia:

Ciasto zachód słońca warto polać polewą czekoladową, która nie tylko doda plackowi smaku, ale także elegancji.