Zapiekanka afrykańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka afrykańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

5

3 sztuki

1

4

1

2 łyżki

1 łyżeczka

20 gramów

20 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wymieszaj dokładnie z Fixem Knorr. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę, kolendrę również pokrój.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż wszystkie warzywa, dodaj przyprawy i wymieszaj. Następnie połącz mięso z warzywami, pokrojoną kolendrą i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Mięsna masę włóż do formy i rozprowadź równomiernie.

Krok 4

Piekarnik nagrzej do temp. 170 st. i piecz ok. 45 minut. Zapiekankę podawaj gorącą z sosem pomidorowym z chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka afrykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka afrykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka afrykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka afrykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka afrykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka afrykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka afrykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka afrykańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej