
Składniki
300 gramów
600 gramów
1 szklanka
1 szklanka
3 sztuki
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
70 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kromek chleba tostowego odetnij skórki, resztę namocz w mleku. Odciśnij, zmiel razem z szynką przez maszynkę.
Krok 2
Groszek podsmaż na roztopionym maśle, podlej odrobiną wody i duś przez ok. 20-25 min.
Krok 3
Oprósz solą, odstaw do ostygnięcia i zmiksuj. Z pozostałego masła i mąki zrób złotą zasmażkę i rozprowadź ją resztą gorącego mleka. Dopraw do smaku i gotuj przez ok. 10 min., aż sos zgęstnieje.
Krok 4
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Dwa żółtka wymieszaj z masą groszkową i przygotowanym sosem beszamelowym. Dodaj połowę ubitej piany i delikatnie wymieszaj. Pozostałe dwa żółtka i resztę ubitych białek wymieszaj ze zmieloną szynką.
Krok 5
Formę do zapiekania lub blaszkę wyłóż folią aluminiową i wysmaruj masłem. Na spód przełóż masę z groszku i przykryj szynką. Wierzch zapiekanki wyłóż folią. Zapiekaj w temperaturze 180-200 stopni przez ok. 1 godz.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej