Zapiekanka z tofu i warzyw

- Krok 1W ciepłej wodzie rozpuść szczyptę soli, cukier i drożdże, dodaj 2-3 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj. Zaczyn odstaw na bok na 20 min, tak aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, ziarno siemienia, oliwę i wyrób ciasto - powinno być takie jak na pizzę.
- Krok 2Z ciasta zrób 20 małych 5 cm placków. Placki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut.
- Krok 3Posiekaj kapary i czosnek. Wymieszaj je z margaryną, bułką tartą i pesto.
- Krok 4Pomidory przekrój na pół, grzyby, tofu, szalotkę i cukinię pokrój w paseczki.
- Krok 5Na przygotowane mini-pizze nałóż po łyżce przygotowanej pasty z pesto.
- Krok 6Pokrojone warzywa ułóż na plackach jak na pizzy. Całość wstaw do nagrzanego do 220° C piekarnika na około 20 minut.

Zapiekanki możesz udekorować świeżą bazylią.

Zapiekanki z tofu i warzyw to smaczne, proste i bardzo uniwersalne przekąski. Ich spody przygotuj na bazie mąki z otrębami. Połącz ją z zaczynem drożdżowym, ziarnem siemienia lnianego i oliwą, następnie wyrób całość tak, jak ciasto na pizzę. Ciasto podziel na mniejsze kulki i wyrób z nich małe placki. Odstaw je do wyrośnięcia, pamiętając o tym, aby przykryć je czystą ściereczką – dzięki temu spody zapiekanek nie wysuszą się. W międzyczasie przygotuj masę, którą posmarujesz mini wypieki: w misce połącz posiekane kapary i czosnek z margaryną roślinną, bułką tartą typu panko oraz bazyliowym pesto. Na jej warstwie umieść dodatki: połówki pomidorów koktajlowych oraz paski grzybów, szalotki, cukinii i tofu: naturalnego lub wędzonego. Całość wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, w którym spody się zarumienią. Tak przygotowane zapiekanki świetnie sprawdzą się na spotkania w większym gronie, np. na przyjęciu lub rodzinnym obiedzie. Mamy nadzieję, że przyrządzanie przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.