
Składniki
160 gramów
4 szklanki
160 gramów
4 sztuki
8 łyżek
2 sztuki
4 łyżki
sos:
6 łyżek
6 łyżek
6 łyżek
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj fasolkę i ryż (według instrukcji z opakowania).

Krok 2
Tofu pokrój w małą kostkę i obsmaż na 1 łyżce oleju. Po usmażeniu odłóż na bok. Cebulę drobno posiekaj i duś ją na patelni na kolejnej łyżce oleju.

Krok 3
Ryż dodaj do cebuli, dokładnie wymieszaj i duś dalej. Dodaj fasolkę i wymieszaj. Chwilę trzymaj na małym ogniu. Wymieszaj razem z tofu i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 4
Przygotuj sos „Zapiekanka ziemniaczana” z dodatkiem jogurtu i śmietany.

Krok 5
Sparzone, obrane pomidory pokrój w grube plastry. Wyłóż na ryż. Całość zalej sosem. Wszystko zapiekaj w temp. 160 °C przez 12-15 min. Przed podaniem posyp siekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu potasu, fosforu, miedzi, manganu, wapnia, żelaza, witamin: A, E, C, wit. B1, B2, B3, B6 i kwasu foliowego, cynku, witamin.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie Smaczne Zapiekanka ziemniaczana Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany ryż z tofu
Przepis na zapiekankę, ale w całkiem nowym wydaniu! Zapiekany ryż z tofu, fasolką szparagową i pomidorem w sosie to wyborny sposób na apetyczną kolację. Zapiekane, warzywne risotto bez wątpienia zachwyci Cię cudownym smakiem i aromatem.
Dla kogo? Danie dla ludzi lubujących się w wegetariańskich specjałach. Tofu znakomicie zakamufluje brak mięsa, dlatego potrawę można śmiało serwować również zapalonym mięsożercom. Będzie pysznie!
Na zdrowie! Roślinna moc witamin – to jest to! Warzywna kolacja zagwarantuje Ci niezbędną dawkę wielu witamin w tym witaminy E (6 mg, czyli 50% RDA), której najważniejszą funkcją jest ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym.
Czy wiesz, że? Tofu to nic innego jak twarożek sojowy. Podania głoszą, że został wynaleziony w Chinach już w 164 roku p.n.e. Co daje nam ten produkt? Tofu dostarcza do organizmu cenne białko, dlatego też częstokroć z powodzeniem stosuje się go jako zamiennik mięsa.