Zapiekany ryż z tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany ryż z tofu

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

11

heart
148 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

4 szklanki

160 gramów

4 sztuki

8 łyżek

2 sztuki

4 łyżki

sos:

6 łyżek

6 łyżek

6 łyżek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj fasolkę i ryż (według instrukcji z opakowania).

Zapiekany ryż z tofu - Krok 1

Krok 2

Tofu pokrój w małą kostkę i obsmaż na 1 łyżce oleju. Po usmażeniu odłóż na bok. Cebulę drobno posiekaj i duś ją na patelni na kolejnej łyżce oleju.

Zapiekany ryż z tofu - Krok 2

Krok 3

Ryż dodaj do cebuli, dokładnie wymieszaj i duś dalej. Dodaj fasolkę i wymieszaj. Chwilę trzymaj na małym ogniu. Wymieszaj razem z tofu i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Zapiekany ryż z tofu - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos „Zapiekanka ziemniaczana” z dodatkiem jogurtu i śmietany.

Zapiekany ryż z tofu - Krok 4

Krok 5

Sparzone, obrane pomidory pokrój w grube plastry. Wyłóż na ryż. Całość zalej sosem. Wszystko zapiekaj w temp. 160 °C przez 12-15 min. Przed podaniem posyp siekaną natką pietruszki.

Zapiekany ryż z tofu - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu potasu, fosforu, miedzi, manganu, wapnia, żelaza, witamin: A, E, C, wit. B1, B2, B3, B6 i kwasu foliowego, cynku, witamin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z pieczarkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany ryż z tofuZapiekany ryż z tofu

Przepis na zapiekankę, ale w całkiem nowym wydaniu! Zapiekany ryż z tofu, fasolką szparagową i pomidorem w sosie to wyborny sposób na apetyczną kolację. Zapiekane, warzywne risotto bez wątpienia zachwyci Cię cudownym smakiem i aromatem.

Dla kogo? Danie dla ludzi lubujących się w wegetariańskich specjałach. Tofu znakomicie zakamufluje brak mięsa, dlatego potrawę można śmiało serwować również zapalonym mięsożercom. Będzie pysznie!

Na zdrowie! Roślinna moc witamin – to jest to! Warzywna kolacja zagwarantuje Ci niezbędną dawkę wielu witamin w tym witaminy E (6 mg, czyli 50% RDA), której najważniejszą funkcją jest ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym.

Czy wiesz, że? Tofu to nic innego jak twarożek sojowy. Podania głoszą, że został wynaleziony w Chinach już w 164 roku p.n.e. Co daje nam ten produkt? Tofu dostarcza do organizmu cenne białko, dlatego też częstokroć z powodzeniem stosuje się go jako zamiennik mięsa.