Zapiekanka z tofu i warzyw

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

103 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

335 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

0 gramów

10 sztuk

2 łyżki

100 gramów

5 gramów

1 sztuka

80 gramów

1 słoik

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

2 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuść szczyptę soli, cukier i drożdże, dodaj 2-3 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj. Zaczyn odstaw na bok na 20 min, tak aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, ziarno siemienia, oliwę i wyrób ciasto - powinno być takie jak na pizzę.

Zapiekanka z tofu i warzyw - Krok 1

Krok 2

Z ciasta zrób 20 małych 5 cm placków. Placki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut.

Zapiekanka z tofu i warzyw - Krok 2

Krok 3

Posiekaj kapary i czosnek. Wymieszaj je z margaryną, bułką tartą i pesto.

Zapiekanka z tofu i warzyw - Krok 3

Krok 4

Pomidory przekrój na pół, grzyby, tofu, szalotkę i cukinię pokrój w paseczki.

Zapiekanka z tofu i warzyw - Krok 4

Krok 5

Na przygotowane mini-pizze nałóż po łyżce przygotowanej pasty z pesto.

Zapiekanka z tofu i warzyw - Krok 5

Krok 6

Pokrojone warzywa ułóż na plackach jak na pizzy. Całość wstaw do nagrzanego do 220° C piekarnika na około 20 minut.

Zapiekanka z tofu i warzyw - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zapiekanki możesz udekorować świeżą bazylią.

1

Opinie o przepisie

  • Kasia Gie

    Kasia Gie

    Dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z tofu i warzywZapiekanka z tofu i warzyw

Zapiekanki z tofu i warzyw to smaczne, proste i bardzo uniwersalne przekąski. Ich spody przygotuj na bazie mąki z otrębami. Połącz ją z zaczynem drożdżowym, ziarnem siemienia lnianego i oliwą, następnie wyrób całość tak, jak ciasto na pizzę. Ciasto podziel na mniejsze kulki i wyrób z nich małe placki. Odstaw je do wyrośnięcia, pamiętając o tym, aby przykryć je czystą ściereczką – dzięki temu spody zapiekanek nie wysuszą się. W międzyczasie przygotuj masę, którą posmarujesz mini wypieki: w misce połącz posiekane kapary i czosnek z margaryną roślinną, bułką tartą typu panko oraz bazyliowym pesto. Na jej warstwie umieść dodatki: połówki pomidorów koktajlowych oraz paski grzybów, szalotki, cukinii i tofu: naturalnego lub wędzonego. Całość wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, w którym spody się zarumienią. Tak przygotowane zapiekanki świetnie sprawdzą się na spotkania w większym gronie, np. na przyjęciu lub rodzinnym obiedzie. Mamy nadzieję, że przyrządzanie przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.