Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami
łatwe
1000 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
125 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki, cukinię oraz pomidory pokrój w plastry. Wszystkie warzywa skrop oliwą, oprósz oregano i zgrilluj.
Krok 2
W rondelku rozpuść margarynę, przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej mleko i dopraw kostką rosołową. Sos gotuj do momentu, gdy będzie gęsty.
Krok 3
Naczynie żaroodporne posmaruj warstwą beszamelu, ułóż warstwę ziemniaków i posyp serem. Następnie posmaruj ponownie sosem, ułóż plastry cukinii i znów posmaruj sosem.
Krok 4
Ułóż plastry pomidorów, polej sosem i posyp pozostałym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.

Dobra rada:
Aby wzbogacić zapiekankę, dodaj np. kawałki ryby lub owoce morza.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami
Naleśniki kojarzą się zazwyczaj ze słodkim twarogowym nadzieniem i owocowymi dodatkami. Jednak ciasto naleśnikowe idealnie współgra także z warzywami. Proponujemy ci więc przepis na naleśniki z cukinią i serem, które przełamią nudę w twojej kuchni. Używając różnych sezonowych warzyw i wielu rodzajów serów, możesz w dowolny sposób modyfikować przepis. Wybierz swoją ulubioną wersję naleśników z cukinią!
Dla kogo?
Naleśniki nadziewane cukinią to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy kochają delikatne ciasto naleśnikowe. Jego smak przełamuje słony farsz serowo-warzywny, który możesz dowolnie modyfikować. Jeśli lubisz niebanalne połączenia, to naleśniki z cukinią i serem na pewno przypadną Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Naleśniki z cukinią i twarogiem to świetny pomysł na lunch do pracy. Kolorowe i pomysłowe danie na pewno umili wspólny posiłek, a aromatyczny sos pomidorowy zachęci innych do wypróbowania tego przepisu. Naleśniki z cukinią będą także doskonałym daniem na wykwintną i kolację.
Czy wiesz, że?
Crespelle to włoska nazwa naleśników zapożyczona od francuskiej nazwy Crepes, która także oznacza naleśniki. Naleśniki włoskie zazwyczaj podawane są w wersji wytrawnej, zapieczonej w sosie pomidorowym lub beszamelowym. Toskańskie Crespelle są zazwyczaj wypełnione szpinakiem i wyrazistą w smaku ricottą.
Dla urozmaicenia:
Jeśli naleśniki z cukinią znalazły już miejsce na twoim stole, cukinię możesz zastąpić innymi zielonymi warzywami, np. szparagami lub szpinakiem. Aby wzbogacić przepis, użyj także innych rodzajów sera, np. brie lub ricotty.