Zapiekanka z ziemniakami i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

641 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

833 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1060 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

2 łyżki

4 łyżki

1.5 szklanki

2 sztuki

0.5 pęczka

500 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, dodaj mleko, gałkę muszkatołową Knorr, masło i przygotuj tradycyjne puree.

Zapiekanka z ziemniakami i cukinią - Krok 1

Krok 2

Śmietanę połącz z zawartością opakowania Knorr, wymieszaj i zagotuj.

Zapiekanka z ziemniakami i cukinią - Krok 2

Krok 3

Cukinię pokrój w plastry, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i zalej przygotowaną śmietaną.

Zapiekanka z ziemniakami i cukinią - Krok 3

Krok 4

Gotowe puree ziemniaczane wyłóż na cukinię i równomiernie rozprowadź.

Zapiekanka z ziemniakami i cukinią - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowaną zapiekankę skrop po wierzchu oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 200 °C na 25 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki

Zapiekanka z ziemniakami i cukinią - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Oprócz cukinii możesz użyć również innych warzyw, np. bakłażana. Aby urozmaicić takie danie, warzywa wcześniej zamarynuj i zgrilluj.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Bartosińska

    Anna Bartosińska

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ziemniakami i cukiniąZapiekanka z ziemniakami i cukinią

Zapiekanka z cukinii i ziemniaczanego purée to łatwy w przygotowaniu warzywny obiad, który będzie się świetnie prezentował na stole. Do jej wykonania sprawdzą się również inne warzywa, np. bakłażan. Aby przyrządzić tę zapiekankę, najpierw obierz i ugotuj do miękkości kilka ziemniaków. Następnie odcedź je i za pomocą tłuczka połącz z mlekiem, tłuszczem oraz gałką muszkatołową. Powstałe w ten sposób purée powinno być gładkie, o aksamitnej konsystencji. Umytą cukinię pokrój w dość grube plastry i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, po czym zalej sosem. Przygotujesz go, mieszając kwaśną śmietanę z błyskawicznym sosem czosnkowym w proszku. Purée rozsmaruj równomiernie na cukinii – możesz wcześniej przełożyć je do rękawa cukierniczego i wycisnąć z masy ziemniaczanej dekoracyjne kształty. Całość skrop oliwą, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż wierzch zapiekanki się zarumieni. Gotowe danie podawaj na ciepło. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na cukinię z zapiekanymi ziemniakami.