Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem
łatwe
6464 osoby zapisały

Składniki
450 gramów
130 gramów
190 gramów
40 mililitrów
40 gramów
250 gramów
150 mililitrów
50 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej trzy łyżki oleju na patelni i podsmaż cebulę oraz paprykę pokrojone w kostkę. Smaż, aż zaczną się rumienić, dodaj mięso mielone i smaż nadal, aż zrobi się suche i wysmażone.
Krok 2
Do mięsa dodaj pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki i smaż wszystko razem ok. 5 minut, tak aby ziemniaki zrobiły się szkliste. Dodaj wtedy wodę, śmietanę oraz Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr, który nada daniu doskonały smak, i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje, a ziemniaki zrobią się na wpół miękkie. Wszystko razem przełóż do naczynia żaroodpornego i dokładnie przyciśnij, aby zapiekanka była zwarta. Posyp żółtym serem.
Krok 3
Całość zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok. 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser zrobił się złocisty.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest jednym z tych dań, które sprawdzą się zawsze, nawet w podbramkowych sytuacjach, np. podczas wizyty niespodziewanych gości. Przygotowanie potrawy zajmie kilkanaście minut plus czas przeznaczony na pieczenie. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalny obiad lub ciepłą kolację – zapiekanka ziemniaczana z mielonym i serem będzie idealnym wyborem!
Dla kogo? Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią proste, szybkie i pyszne dania.
Na jaką okazję? Przede wszystkim na obiad. Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego świetnie sprawdzi się również jako danie kolacyjne oraz jako element menu imprezowego.
Czy wiesz, że? Odmiany ziemniaka dzieli się ze względu na termin zbioru. W Polsce uprawia się ponad dwadzieścia różnych gatunków ziemniaków, które różnią także pod względem zastosowania – sałatkowe, wszechstronne, mączyste oraz bardzo mączyste.
Dla urozmaicenia: Zapiekanka ziemniaczana z serem i mięsem mielonym idealnie komponuje się z aromatem świeżej pietruszki, którą możecie posypać gotowe już danie.