Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem
łatwe
6496 osób zapisało

Składniki
450 gramów
130 gramów
190 gramów
40 mililitrów
40 gramów
250 gramów
150 mililitrów
50 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej trzy łyżki oleju na patelni i podsmaż cebulę oraz paprykę pokrojone w kostkę. Smaż, aż zaczną się rumienić, dodaj mięso mielone i smaż nadal, aż zrobi się suche i wysmażone.
Krok 2
Do mięsa dodaj pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki i smaż wszystko razem ok. 5 minut, tak aby ziemniaki zrobiły się szkliste. Dodaj wtedy wodę, śmietanę oraz Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr, który nada daniu doskonały smak, i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje, a ziemniaki zrobią się na wpół miękkie. Wszystko razem przełóż do naczynia żaroodpornego i dokładnie przyciśnij, aby zapiekanka była zwarta. Posyp żółtym serem.
Krok 3
Całość zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok. 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser zrobił się złocisty.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest jednym z tych dań, które sprawdzą się zawsze, nawet w podbramkowych sytuacjach, np. podczas wizyty niespodziewanych gości. Przygotowanie potrawy zajmie kilkanaście minut plus czas przeznaczony na pieczenie. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalny obiad lub ciepłą kolację – zapiekanka ziemniaczana z mielonym i serem będzie idealnym wyborem!
Dla kogo? Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią proste, szybkie i pyszne dania.
Na jaką okazję? Przede wszystkim na obiad. Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego świetnie sprawdzi się również jako danie kolacyjne oraz jako element menu imprezowego.
Czy wiesz, że? Odmiany ziemniaka dzieli się ze względu na termin zbioru. W Polsce uprawia się ponad dwadzieścia różnych gatunków ziemniaków, które różnią także pod względem zastosowania – sałatkowe, wszechstronne, mączyste oraz bardzo mączyste.
Dla urozmaicenia: Zapiekanka ziemniaczana z serem i mięsem mielonym idealnie komponuje się z aromatem świeżej pietruszki, którą możecie posypać gotowe już danie.



































