Zapiekany bakłażan z farszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany bakłażan z farszem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

null

null

2 sztuki

2 sztuki

null

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż zostawiając około 1cm miąższu przy skórce. Miąższ posól i odstaw na 20 minut , następnie przepłucz.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj mundurkach, ostudź i pokrój w plasterki.

Krok 3

Ser żółty utrzyj na tarce na dużych oczkach.

Krok 4

Pomidory obierz ze skórki. Pomidory i pieczarki pokrój w kostkę.

Krok 5

Pomidory, pieczarki, miąższ z bakłażana i skruszone mini kostki Knorra wymieszaj z koncentratem pomidorowym i przypraw.

Krok 6

Rozgrzej patelnie i duś całość przez 10 minut. Dodaj ziemniaki i wmieszaj.

Krok 7

Bakłażan wysmaruj olejem i napełnij farszem. Wierzch posyp żółtym serem.

Krok 8

Całość zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zalewajka I
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej