Zapiekany bakłażan z farszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany bakłażan z farszem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

null

null

2 sztuki

2 sztuki

null

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż zostawiając około 1cm miąższu przy skórce. Miąższ posól i odstaw na 20 minut , następnie przepłucz.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj mundurkach, ostudź i pokrój w plasterki.

Krok 3

Ser żółty utrzyj na tarce na dużych oczkach.

Krok 4

Pomidory obierz ze skórki. Pomidory i pieczarki pokrój w kostkę.

Krok 5

Pomidory, pieczarki, miąższ z bakłażana i skruszone mini kostki Knorra wymieszaj z koncentratem pomidorowym i przypraw.

Krok 6

Rozgrzej patelnie i duś całość przez 10 minut. Dodaj ziemniaki i wmieszaj.

Krok 7

Bakłażan wysmaruj olejem i napełnij farszem. Wierzch posyp żółtym serem.

Krok 8

Całość zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany bakłażan z farszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pasztet z pieczarek
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej