Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym
łatwe
442 osoby zapisały

Składniki
na zielone rollsy:
18 sztuk
3 sztuki
1.5 sztuki
150 gramów
12 sztuk
6 łyżek
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.75 łyżeczki
3 łyżeczki
na sos jogurtowy:
3 łyżki
9 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Połącz ser, jogurt, zioła i przyprawy.

Krok 2
Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody, śliwki posiekaj. Dodaj do sera.

Krok 3
Każdą gruszkę obierz, wydrąż środek. Pokrój na 6 części.

Krok 4
Umyj liście sałaty i dobrze osusz. Rozłóż każdy liść. Na środek połóż równe części sera i cząstkę gruszki. Zwiń w rulon, zakładając boki liścia do środka. Rollsy możesz związać sparzonym szczypiorem.

Krok 5
Przygotuj sos: połącz ze sobą 3 łyżki jogurtu z 3 łyżkami wody wraz z sosem sałatkowym Knorr. Rollsy polej przygotowanym sosem lub maczaj w nim każdego oddzielnie.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Zielone rollsy to farsz serowy i gruszka, zawinięte w liście zielonej sałaty. Żeby je przyrządzić, musisz najpierw przygotować nadzienie. W tym celu połącz ze sobą ser i jogurt naturalny (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu). Zetrzyj na tarce świeży ogórek, posiekaj suszone śliwki i dodaj do sera. Tak przygotowaną fit mieszankę przypraw pieprzem oraz odrobiną czosnku granulowanego dla zaostrzenia smaku. Następnie wydrąż gruszkę i podziel ją na równe części. Jeśli chcesz, wykorzystaj jabłka, potrawa będzie równie dobrze smakowała. Owoce ułóż na liściu zielonej sałaty, dodaj łyżkę farszu serowego i zawiń, zakładając boki liścia do środka. Żeby utrzymać odpowiedni kształt rollsów, zawiąż je parzonym szczypiorem. Dietetyczne danie będzie już prawie gotowe, wystarczy tylko przygotować sos. W tym celu połącz lekki jogurt z wodą, dopraw i przelej do małych miseczek. Sos wykorzystaj do polania zielonych rollsów lub jako dip do maczania roladek. Na koniec możesz udekorować to zdrowe danie świeżymi listkami bazylii. Smacznego!







































